Politieke kloof tussen genders valt mee

De politieke kloof tussen jonge mannen en vrouwen is minder groot dan berichten in de media soms suggereren. Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant.

De Financial Times berichtte in januari dat wereldwijd jonge mannen veel conservatiever zijn geworden dan jonge vrouwen. Ook in Nederland lijken radicaal-rechtse partijen zoals Forum voor Democratie meer aanhangers te hebben onder jonge mannen dan onder jonge vrouwen. En net als in veel andere landen is de conservatieve influencer Andrew Tate in Nederland populair onder jonge mannen.

Maar dat wil volgens de analyse van de Volkskrant niet zeggen dat er in Nederland een groeiende politieke kloof is tussen jonge mannen en vrouwen.

Kritiek

Uit de wetenschappelijke wereld komt kritiek op de gegevens waarop het artikel in de Financial Times is gebaseerd. De Nederlandse socioloog Quita Muis verwijst bijvoorbeeld naar De European Values Study, die al ruim veertig jaar de opvattingen peilt van ruim 59 duizend Europeanen in 36 landen. In die gegevens ziet Muis geen grote verschillen in opvattingen over onderwerpen als migratie, homoseksualiteit, abortus en echtscheiding tussen jonge mannen en vrouwen.

Stemgedrag

De Volkskrant verwijst ook naar het Nationaal Kiezersonderzoek. Daaruit blijkt wel dat het stemgedrag van jonge mannen en vrouwen uiteen loopt. Maar dat geldt ook voor oudere mannen en vrouwen: vrouwen zijn gemiddeld progressiever dan mannen.

Tegelijkertijd blijkt uit het kiezersonderzoek dat de hele bevolking meer conservatief en populistisch-nationalistisch is gaan stemmen. En omdat jonge mannen zich sterker hebben afgekeerd van progressieve partijen dan jonge vrouwen, is de kloof tussen hen iets groter geworden.

Democratische waarden

Volgens Muis is het wel opvallend dat jonge kiezers gemiddeld conservatiever worden. Dat ziet ze aan hun opvattingen over democratische waarden. Jongeren vinden een democratisch politiek systeem minder belangrijk dan de meeste eerdere generaties.

Bericht de VolkskrantBericht Financial TimesPodcast De Jeugdkantine over polarisatie met Quita MuisInterview Universiteit van Nederland met Quita Muis

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.