KidsRights: Jeugd geen prioriteit in coronabeleid

Nederland heeft internationaal een slecht voorbeeld gegeven door tijdens de coronapandemie de scholen te sluiten om ouders thuis te houden. Dat stelt de internationale kinderrechtenorganisatie KidsRights bij het uitbrengen van de KidsRights Index 2021. De organisatie concludeert dat kinderen geen prioriteit waren in het Nederlandse coronabeleid en waarschuwt voor de gevolgen.

Uit de KidsRights Index 2021 blijkt dat de pandemie wereldwijd ernstige gevolgen voor kinderen heeft gehad. Nederland scoort daarin nu nog een vijfde plaats, maar KidsRights verwacht dat het de komende jaren flink gaat zakken door de negatieve effecten van het coronabeleid. Dat komt niet alleen door het sluiten van de scholen, maar ook door het ontbreken van perspectief voor jongeren in het voortgezet onderwijs. Bovendien heeft Nederland geen rekening gehouden met de coronarichtlijnen van het VN-kinderrechtencomité.

Wel vindt KidsRights het goed dat premier Mark Rutte een kinderpersconferentie heeft gehouden.

Van elkaar leren

Caroline Vink van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) is het met KidsRights eens dat de belangen van kinderen en jongeren in de besluitvorming over de coronamaatregelen zwaarder hadden moeten wegen, vooral rond het sluiten van de scholen en de bewegingsvrijheid van jongeren. 'Daarover heeft het NJi ook samen met anderen diverse keren advies uitgebracht, onder andere aan het Outbreak Management Team. Nederland is niet het enige land dat maatregelen heeft genomen die niet aansloten bij de belangen van kinderen en jongeren, zoals schoolsluiting. De komende jaren kunnen we nog veel van elkaar leren over hoe dit beter kan.'

Bron: KidsRights; Nederlands Jeugdinstituut