Jongeren willen meebeslissen over coronaregels

Kinderen en jongeren maken zich zorgen over de invloed van de coronamaatregelen op hun studie, financiële situatie, contact met anderen en gezondheid. Ze willen meer meepraten en meebeslissen over de maatregelen, staat in een statement dat kinderen en jongeren opstelden met verschillende jongerenorganisaties.

In het statement geven de kinderen en jongeren ook adviezen aan iedereen die met jeugd te maken heeft. Ze willen duidelijker worden geïnformeerd, zodat ze het nut inzien van maatregelen en zich er daardoor beter aan houden. En als er door meer besmettingen op bijvoorbeeld school of de sportclub nieuwe maatregelen komen, willen ze meedenken over de uitwerking van de oplossingen.

Ook vragen ze aandacht voor kinderen en jongeren in een bijzondere situatie, zoals degenen die zorg nodig hebben of in een instelling wonen. De coronamaatregelen hadden soms heftige gevolgen voor hen en het is belangrijk dat ook zij mogen meepraten over bijvoorbeeld nieuwe regels voor bezoek.

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) vindt het belangrijk dat het statement met zoveel mogelijk mensen wordt gedeeld en zet zich in om inspraak voor kinderen en jongeren in coronatijd te verbeteren. Bij het bedenken van nieuwe maatregelen is het cruciaal kinderen, jongeren en jongvolwassenen te betrekken, zodat de maatregelen beter aansluiten op hun behoeften en ontwikkeling. Eerder publiceerde het NJi hierover het essay Jeugd aan het roer.

Bron: Save the Children; Nederlands Jeugdinstituut