Jongere vanaf 12 jaar kan zich laten vaccineren

Jongeren vanaf 12 jaar kunnen zich begin juli laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op 30 juni besloten.

Vanaf vrijdag 2 juli om 10.00 uur kunnen jongeren die in 2004 geboren zijn een afspraak maken voor een vaccinatie met het BioNTech/Pfizer-vaccin. De dagen daarna volgen de geboortejaren 2005, 2006 en later. Het is de bedoeling dat alle jongeren vanaf 12 jaar die dat willen vóór het nieuwe schooljaar hun eerste prik hebben. De tweede volgt in september.

Advies Gezondheidsraad

Aanleiding voor het besluit is het advies van de Gezondheidsraad dat op 29 juni verscheen. De Gezondheidsraad adviseerde jongeren het vaccin aan te bieden omdat het virus ook bij hen kan zorgen voor ernstige complicaties, al komen die niet vaak voor. Bovendien hebben jongeren veel last van de coronamaatregelen. Vaccinatie vermindert de kans dat zij bijvoorbeeld tijdens het schooljaar in quarantaine moeten. Ook de samenleving heeft baat bij het vaccineren van jongeren, omdat het een ernstige opleving van het virus in het najaar kan tegengaan.

Keuzevrijheid

Het is aan jongeren zelf om te beslissen of zij zich laten vaccineren. Jongeren vanaf 12 jaar beslissen samen met hun ouders. Jongeren vanaf 16 jaar beslissen zelfstandig. Die keuzevrijheid is belangrijk, vindt Tom van Yperen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'En elk besluit verdient respect', zei hij eerder in reactie op het advies van de Gezondheidsraad. 'Onderzoek laat gelukkig zien dat ouders en tieners in Nederland vaak prima over dit soort zaken kunnen overleggen.'

Bron: Ministerie van VWS