Jeugdhulp in Utrechtse wijken uitbesteed

Alle Utrechtse kinderen en gezinnen kunnen vanaf 2020 een beroep doen op een integraal specialistisch team voor jeugdhulp in hun eigen buurt. De gemeente heeft een aanbesteding uitgeschreven om dat te realiseren.

Utrecht wil met maximaal vier zorgpartners zorg op maat dicht bij huis bieden. Specialistische teams met orthopedagogen, therapeuten en psychologen werken dan samen met buurtteams en jeugd- en huisartsen.

De gemeente heeft goede ervaringen met deze werkwijze in een proefproject. Ouders en kinderen zijn tevreden dat ze in hun buurt hulp krijgen en dat ze kun kiezen waar ze de hulpverlener spreken: op kantoor, thuis of op school. Professionals kunnen hun expertise beter inzetten en hebben minder last van administratieve rompslomp en meer plezier in hun werk.

In het tijdschrift Binnenlands Bestuur signaleert Rutger Hageraats van het Nederlands Jeugdinstituut dat het vaak veel tijd kost om gespecialiseerde jeugdhulp in de wijk te realiseren, maar hij vindt dat wel belangrijk. 'Utrecht maakt een radicale keuze door in één keer die stap te maken door middel van een aanbesteding.' Verder wijst hij erop dat jongeren bij de aanbesteding worden betrokken, zodat cliëntparticipatie vanaf het begin geregeld is.

Bron: Gemeente Utrecht; Binnenlands Bestuur