Gezondheidsraad: 'Vaccineer jongeren die dat willen'

Geef jongeren van 12 tot en met 17 jaar het BioNTech/Pfizer-vaccin tegen corona als zij dat willen. Vaccinatie heeft voor- en nadelen die jongeren samen met hun ouders goed moeten kunnen afwegen. Dat adviseert de Gezondheidsraad aan minister Hugo de Jonge van VWS.

De Gezondheidsraad noemt verschillende redenen om 12- tot en met 17-jarigen de gelegenheid te geven zich te laten vaccineren met BioNTech/Pfizer. Ook jongeren kunnen ziek worden van corona en het risico lopen op zeldzame, maar ernstige ontstekingsreacties. Bovendien kan vaccinatie de verspreiding van het virus onder jongeren afremmen en maatregelen als quarantaine of schoolsluiting voorkomen. Indirect kan vaccinatie helpen tegen opleving van het virus in de herfst.

Goede informatie

De Gezondheidsraad wijst ook op de mogelijke bijwerkingen van vaccinatie. Naar het risico op ernstige complicaties van BioNTech/Pfizer, zoals een zeldzame ontsteking van de hartspier of het hartzakje, loopt nog Europees onderzoek. De Gezondheidsraad vindt het belangrijk dat jongeren goede informatie krijgen, zodat ze zelf kunnen kiezen of ze zich wel of niet tegen corona laten vaccineren.

Keuzevrijheid

'Goed dat dit advies er nu is, waarin de Gezondheidsraad de voors en tegens op een rij zet. De Raad vindt dat het vaccin ook voor jongeren beschikbaar moet zijn, maar laat hen zelf de keus. En elk besluit verdient respect', reageert Tom van Yperen van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Onderzoek laat gelukkig zien dat ouders en tieners in Nederland vaak prima over dit soort zaken kunnen overleggen.'

Bron: Gezondheidsraad