Geplande stelselwijziging valt slecht bij gemeenten

De aangekondigde stelselwijziging van de specialistische jeugdzorg 'trekt een zware wissel op de samenwerking tussen het kabinet en de gemeenten', schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een brief aan het kabinet.

De aangekondigde maatregelen brengen de problemen in de specialistische jeugdzorg niet dichter bij een oplossing, schrijft de VNG. De voorstellen zorgen voor een ingrijpende verandering in de regionale samenwerking. Volgens de VNG wil het kabinet 'tot in detail' voorschrijven hoe gemeenten met elkaar samenwerken.

Daarnaast wil het kabinet dat gemeenten meer gaan betalen om de instellingen de gelegenheid te geven om hun taken goed uit te voeren. Maar het Rijk compenseert die structurele kosten niet, aldus de VNG. Veel gemeenten hebben nu al grote problemen met het rondkrijgen van hun begroting en moeten volgens de VNG snijden in allerlei maatschappelijke voorzieningen.

Ook voor het stedennetwerk G40 is de aangekondigde stelselwijziging een onaangename verrassing. De G40 beaamt dat de regionale samenwerking rondom jeugdzorg nog niet goed genoeg functioneert. Daar wordt aan gewerkt. Maar zolang het budget ontoereikend is, heeft het verleggen van de verantwoordelijkheid naar een hoger schaalniveau volgens de G40 geen zin.

Bron: VNG; G40