'Gemeente, doe meer voor jongeren'

Gemeenten moeten meer moeite doen om samen met jongeren activiteiten te organiseren om hen te ondersteunen in coronatijd. Daarbij moeten gemeenten ook hun goede voorbeelden met elkaar uitwisselen. Dat zegt burgemeester Paul Depla van Breda in een interview met de Volkskrant.

'Jongeren zijn de vergeten groep van de coronacrisis', aldus Depla in de Volkskrant. Hij pleit ervoor jongeren veel ruimte te bieden om de wereld te ontdekken.

Depla is voorzitter van de VNG-werkgroep Sociale impact van corona, die de gevolgen van de coronamaatregelen voor jongeren in beeld brengt. Hij roept gemeenten op hun praktijkvoorbeelden bij de werkgroep aan te melden. De werkgroep richt zich op drie thema's: jongeren de kans bieden hun schooltijd goed af te sluiten, jongeren helpen veilig contact te houden met elkaar, en het mentaal welzijn van jongeren ondersteunen.

Breda geeft zelf een goed voorbeeld met het organiseren van kleinschalige activiteiten onder de titel Winter chills. Voorbeelden van activiteiten zijn een digitale pubquiz, dronevliegen en Fornite spelen op bioscoopschermen.

Identiteit en passies

Bas Wijnen van het Nederlands Jeugdinstituut benadrukt hoe belangrijk nauw contact met anderen is voor de ontwikkeling van jongeren. 'Daarin ontdekken ze hun eigen identiteit en hun passies. En ze leren verantwoordelijkheid te dragen voor hun rol in de samenleving. Het gebrek aan contact en het wegvallen van stages en werk staan hun ontwikkeling in de weg. Dat wordt nog versterkt door de negatieve impact van hun eenzaamheid, somberheid en verveling, en het daaruit voortvloeiend gedrag.'

Meedoen aan georganiseerde activiteiten kan jongeren juist helpen, vertelt Wijnen. 'Sport-, kunst- en culturele activiteiten maken jongeren sterker en zijn een positieve factor in hun ontwikkeling. Zeker als ze professioneel begeleid worden door volwassenen die een rolmodel zijn voor jongeren en als ze plaatsvinden in een gezonde omgeving, waar bijvoorbeeld niet gedronken of geblowd wordt.'

Bron: De Volkskrant; VNG; Nederlands Jeugdinstituut