Door de coronamaatregelen vinden mbo-scholen het steeds moeilijker om kwalitatief hoogwaardig beroepsonderwijs te blijven geven, meldt de MBO Raad. De raad wil dat de overheid extra geld vrijmaakt om mbo-studenten voldoende toekomstperspectief te kunnen bieden.
Studenten moeten extra lesgeld en studiefinanciering krijgen als een studie door de coronaperiode langer gaat duren dan verwacht, aldus de MBO Raad. Ook moeten scholen kunnen investeren in de digitale vaardigheden van docenten, omdat die vaak nog ontoereikend zijn. Volgens de MBO Raad krijgen studenten daardoor niet altijd het onderwijs dat ze verdienen, wat ten koste gaat van hun motivatie, de kwaliteit van het mbo en uiteindelijk de waarde van een mbo-diploma.
Door de problemen die het bedrijfsleven ervaart tijdens de coronaperiode zijn er minder stages beschikbaar. Daarom is er ook geld nodig zodat scholen samen met bedrijven alternatieve oplossingen kunnen bedenken. Een voorbeeld is het gebruik van leegstaande bedrijfs- of evenementenlocaties als 'stagehubs' voor verschillende opleidingen. Ook zouden studenten aan de slag kunnen gaan als boa in opleiding of stage kunnen lopen in een coronateststraat.
Vincent Fafieanie van het Nederlands Jeugdinstituut onderschrijft de boodschap van de MBO-Raad. 'Het is maatschappelijk van groot belang om juist nu te investeren in de ontwikkeling van studenten en hen perspectief te bieden op een baan of leerwerkplek. Daar zijn voor het beroepsonderwijs, met praktijkgerichte lessen en de afhankelijkheid van leerwerkplekken, creatieve oplossingen voor nodig. Zonder extra inzet is de kans groot dat veel studenten aan de kant komen te staan.'
Bron: MBO Raad; Nederlands Jeugdinstituut