'Coronacrisis zet kinderrechten onder druk'

De coronacrisis vergroot bestaande problemen in het jeugdbeleid. Zo moeten steeds meer kinderen wachten op jeugdhulp, op passend onderwijs of op het besluit of ze in Nederland mogen blijven. Dat staat in de rapportage 'Kinderrechten in Nederland' van het Kinderrechtencollectief.

Goede zorg en passend onderwijs zijn niet voor alle kinderen in Nederland bereikbaar. Door de coronacrisis verergeren bestaande problemen en worden wachtlijsten steeds langer. Daarnaast leeft een op de dertien kinderen in armoede en leven kinderen van asielzoekers vaak voor lange tijd in onzekerheid of ze in Nederland mogen blijven. Dat stelt het Kinderrechtencollectief, dat bestaat uit meer dan honderd maatschappelijke organisaties.

Bestaande problemen verergeren

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, hebben niet alleen een grote impact op het mentaal welbevinden van kinderen, maar vergroten ook de bestaande problemen in het jeugdbeleid. Zo stegen meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Ook nemen wachtlijsten bij de jeugd-ggz toe. Tot slot verwacht het Kinderrechtencollectief dat het aantal kinderen dat opgroeit in armoede de komende jaren stijgt.

VN-Kinderrechtenverdrag

De rapportage is aangeboden aan demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis. Hij is vanuit het kabinet verantwoordelijk voor de naleving van het VN-Kinderrechtenverdrag. Iedere vijf jaar legt elk land dat het VN-Kinderrechtenverdrag heeft geratificeerd verantwoording af aan het VN-Kinderrechtencomité over de naleving van kinderrechten. De rapportage 'Kinderrechten in Nederland' is een reactie op de staatsrapportage van Nederland, die vorig jaar verscheen. Het VN-Kinderrechtencomité komt dit najaar met aanbevelingen om de naleving van kinderrechten in Nederland te verbeteren.

Bron: Kinderrechtencollectief