Advies RSJ: Minderjarigen zo kort mogelijk in cel

Het verblijf van minderjarige verdachten in een politiecel moet zo kort mogelijk zijn. Dat adviseert de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) aan de minister van Justitie en Veiligheid en de minister voor Rechtsbescherming.

Volgens de RSJ moeten minderjarigen maximaal 24 uur vastgehouden worden. Ook adviseert de raad minderjarige verdachten niet in een politiecel te plaatsen, maar op een meer kindvriendelijke locatie. Dat kan thuis bij de ouders, in een kleinschalige voorziening of in een justitiële jeugdinrichting. De wet laat dat al toe, maar het wordt in de praktijk weinig toegepast.

Pas wanneer een alternatieve en kindvriendelijke locatie niet mogelijk is, zou de minderjarige maximaal één nacht in een politiecel mogen verblijven.

De realiteit is dat minderjarigen momenteel meestal overnachten in een reguliere politiecel, in afwachting van de beslissing van de rechter-commissaris over hun voorlopige hechtenis. Zij verblijven dan in een cellencomplex tussen volwassen arrestanten, wat volgens de RSJ een onwenselijke situatie is. Het verblijf in de cel kan oplopen tot maximaal drie dagen en achttien uur.

Wanneer minderjarige verdachten toch in een politiecel verblijven, moeten zij volgens het rapport goed bejegend worden. Een speciale arrestantenverzorger kan daarvoor ingezet worden. De politie heeft al regels opgesteld voor de omgang met minderjarigen, maar een speciale opleiding en training van arrestantenverzorgers in de omgang met minderjarigen is volgens de RSJ wenselijk.

Daarnaast kunnen aanpassingen de politiecel kindvriendelijker maken, bijvoorbeeld door zachte kussens en dikkere dekens, een bank om op te zitten en een afgeschermd gedeelte voor het toilet. Ook literatuur, een informatiezuil en een krijtmuur om op te tekenen kunnen bijdragen aan een prettigere sfeer, aldus de RSJ.

Bron: Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming