Waarom is het moeilijk om als gezin gezondere keuzes te maken?

Iedereen maakt wel eens ongezonde keuzes. Dat is niet erg als het af en toe gebeurt. Gezonder leven gaat met vallen en opstaan. Maar waarom is het soms zo moeilijk om als gezin gezondere keuzes te maken?

Veranderen kost tijd

Kleine veranderingen in je gedrag kunnen al een groot verschil maken. Dat klinkt makkelijk, maar het aanleren van nieuwe gewoontes kost tijd.

Overal zijn verleidingen om ongezondere keuzes te maken. Je hebt misschien geen zin om je kind lopend of met de fiets naar school te brengen of op te halen. Dus pak je de bus of de auto. Of je hebt geen energie om een gezonde maaltijd te koken, dus kies je voor een makkelijke oplossing. En van ontspannen komt het meestal niet als je nog duizend dingen moet doen.

Die momenten kent iedereen en dat is normaal. Het gaat om de balans. Het is niet erg om af en toe een ongezondere keuze te maken. Als je je er maar bewust van bent. En op andere momenten wel gezonde keuzes maakt.

Gezonde gewoontes krijg je in kleine stapjes. Wees niet te streng voor jezelf of je gezin als het even niet lukt. Blijf positief en kijk niet alleen naar wat niet goed gaat of beter kan. Lees hierover meer op de pagina Hoe kunnen wij als gezin gezondere keuzes maken?

Soms is gezond leven extra moeilijk

Gezond leven gaat over veel verschillende dingen tegelijk: slapen, ontspannen, roken, bewegen en eten. Je bent er dus nog niet als je wel veel sport, maar nog steeds ongezond eet.

Of het lukt om gezondere keuzes te maken, hangt ook van je situatie af. Misschien lukt het niet om na te denken over gezond leven vanwege de plek waar je woont, erfelijke aanleg of ziekte. Dit kan er allemaal voor zorgen dat het voor het ene kind of gezin moeilijker is om gezond te leven dan voor het andere gezin.

Ook geldproblemen zorgen vaak voor veel stress, slecht slapen en lastige keuzes. Kun je nog wel het lidmaatschap van een sportvereniging betalen of gezond eten kopen? Voor een gezin met geldproblemen is het vaak moeilijker om gezond te leven dan voor andere gezinnen.

Lees hierover meer op de pagina Armoede en gezondheid.

Als je je zorgen maakt over iemand

Maak je je zorgen over de gezondheid van je kind, jezelf of iemand anders? Bijvoorbeeld omdat iemand erg gespannen is, veel gamet, te zwaar of te licht is, amper slaapt of veel middelen gebruikt?

Misschien is die persoon zich daar niet van bewust en helpt het om hierover in gesprek te gaan.

Het kan ook zo zijn dat iemand helemaal niet geholpen wil worden. Bespreek je zorgen dan met iemand anders. Lees hierover meer op de pagina Wie kan mij helpen?

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders