Hoe kunnen we als gezin gezondere keuzes maken?

Dagelijkse gewoontes zijn belangrijk voor je eigen gezondheid en voor de gezondheid van je kind. Hoe kun je als gezin gezondere keuzes maken in eten, slapen, aandacht voor elkaar, bewegen en ontspannen?

Het goede voorbeeld geven

Als ouder of opvoeder ben je een voorbeeld voor je kind. Vooral als je kind nog klein is, kijkt het naar hoe en wanneer jij iets doet. Je kind doet dat na. Probeer daarom zoveel mogelijk het goede voorbeeld te geven. Jong geleerd is oud gedaan.

Wil je meer inzicht krijgen in je eigen gedrag? Stel jezelf dan aan het eind van iedere dag de volgende vijf vragen:

  • Heb ik gezond gegeten?
  • Heb ik voldoende geslapen? 
  • Heb ik contact gehad met vrienden, familie, geliefden?
  • Ben ik voldoende in beweging geweest?
  • Heb ik tijd gehad om te ontspannen? 

Steek een vinger op voor elke vraag die je met 'ja' kunt beantwoorden. Vijf vingers betekent dat je die dag voldoende aandacht hebt besteed aan je gezondheid.

Vraag je kinderen om mee te doen. Hebben jullie minder dan vijf vingers opgestoken? Bedenk dan samen wat jullie anders kunnen doen.

Praten en afspraken maken met kinderen en jongeren

Je gewoontes veranderen om gezonder te leven gaat met vallen en opstaan. En het kost tijd. Wat helpt is consequent zijn en grenzen stellen:

  • Maak afspraken over wat wel en niet mag en leg uit waarom.
  • Praat met elkaar over verleidingen. Wees niet te streng als het even niet lukt.
  • Blijf positief, geef complimenten en praat niet steeds over wat er niet goed gaat. Bedenk bijvoorbeeld samen met je gezin welke gezondere keuzes jullie willen en kunnen maken.
  • Wees nieuwsgierig naar de ideeën van je kinderen. Wat lijkt ze een goed idee? En wat vinden ze lastig?
  • Schrijf jullie voornemens op. Kinderen houden zich gemakkelijker aan hun eigen plan dan aan wat jij hen voorschrijft.

Kijk ook eens samen met je kinderen naar de pagina Hoe kan ik gezonder leven?

Praten met anderen over gezond leven

Gezond leven hoef je niet alleen te doen. Praat met andere ouders over wat zij belangrijk vinden voor hun gezondheid en hoe zij dat aanpakken. Je kunt leren van anderen en hun praktische tips gebruiken.

Praat er ook over op de opvang of op school. Daar zien ze je kind een groot deel van de dag. Het is fijn als jullie op één lijn zitten op het gebied van eten, bewegen en ontspannen. Spreek hierbij verwachtingen naar elkaar uit.

Heb je meer ondersteuning nodig? Zoek contact met de GGD, de huisarts, het wijkteam of de gemeente. Ze helpen je graag op weg.

Tips om te beginnen met gezonder eten (Voedingscentrum)10 tips om je kind gezond op te voeden (Voedingscentrum)Hoe kan ik gezond leven? (Voedingscentrum)Alcohol, drugs, roken, gamen - Tips voor ouders (Helderopvoeden.nl)Hoeveel moet je bewegen volgens de beweegrichtlijnen? (Allesoversport.nl)

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders