Wat kan ik doen als het thuis niet goed gaat?

Misschien voel jij je thuis niet altijd veilig, of gaat het bij jou thuis niet goed. Het is dan altijd belangrijk om er met iemand over te praten. Waar kun je terecht met je vragen en zorgen, of voor hulp?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je je thuis niet veilig voelt. Omdat er thuis gescholden of geslagen wordt, of iets anders dat jou een onveilig gevoel geeft. Dit kan tegen jou gericht zijn, of tegen een ouder, broer, zus of huisdier. Als je je onveilig voelt, is het altijd belangrijk om er met iemand over te praten. Dat kan iemand zijn die je kent, of een onbekende met wie je anoniem kunt praten. Er is altijd iemand bij wie je terecht kunt.

Het kan moeilijk zijn om erover te praten. Soms helpt het als je praat met iemand die je vertrouwt en bij wie je je op je gemak voelt. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin, je leraar, sporttrainer of jongerenwerker. Of de ouder van een vriend of vriendin, een buurman of buurvrouw of iemand uit je familie.

Vaak is het lastig om zo'n gesprek te beginnen. Je kunt het makkelijker maken door vooraf tegen die persoon te zeggen dat je graag ergens over wilt praten zonder anderen erbij. En dat je graag wilt dat die persoon naar je luistert. Wees ook niet bang om te zeggen dat je het moeilijk of spannend vindt. Je hebt misschien iets gelezen of gezien op tv of op sociale media wat je aan het denken zet en waardoor je over jouw situatie wil praten. Dat kun je erbij vertellen als voorbeeld. Je kunt dan iets vertellen over jouw situatie of jouw gevoelens

Praten met een onbekende

Misschien praat je liever met een onbekende, of wil je anoniem blijven. Je kunt dan bellen of chatten met iemand van een organisatie, die naar je luistert en jou advies kan geven of kan helpen.

  • De Kindertelefoon. Je kunt elke dag van 11:00 tot 21:00 uur gratis en anoniem chatten op de website of bellen via 0800 - 0432. Er is ook een forum waar je ervaringen kunt uitwisselen met leeftijdsgenoten. Contact met De Kindertelefoon is anoniem, dus je hoeft niet je naam te zeggen, of waar je woont. Als je belt met De Kindertelefoon, luistert een vrijwilliger naar je en geeft hij of zij informatie als je dat wilt. Zo kun jullie samen een oplossing zoeken.
  • Veilig Thuis. Ook hier kun je gratis en anoniem chatten en bellen, via 0800 - 2000. Bij Veilig Thuis kun je ook een officiële melding doen, zodat er iets aan de situatie gedaan kan worden. Dit is anoniem, dus je hoeft niet te zeggen hoe je heet of waar je woont. Als je met Veilig Thuis belt of chat, luistert de medewerker naar je en stelt hij of zij je vragen. Jullie overleggen dan samen of er hulp nodig is en hoe jullie dat samen kunnen regelen.
  • Supportlijn Alles oké? Als je tussen 18 en 24 jaar bent, kun je hier terecht als het even niet zo lekker met je gaat. Het contact is gratis en anoniem, via de website of 0800 - 0450.
  • Chat met Fier. Hier kun je anoniem je verhaal delen als je in een nare situatie zit, of je zorgen maakt om iemand. Een hulpverlener luistert naar je, geeft informatie en kan je helpen als je dat wilt.
  • Centrum Seksueel Geweld. Als je een ongewenste seksuele ervaring hebt gehad, kun je gratis en anoniem chatten of bellen (0800 - 0188) met het Centrum Seksueel Geweld.

Direct gevaar

Ben je in een situatie waar direct gevaar dreigt, bel dan altijd de politie via 112.

Lees ook

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren