Wat kan ik doen als mij dit overkomt?

Allereerst, en dit is het belangrijkste wat we je kunnen vertellen: seksueel grensoverschrijdend gedrag is nooit jouw schuld. Dit kan misschien wel zo voelen, maar dit is echt niet zo. Voelt het voor jou niet goed, dan is het niet goed.

Niet altijd een makkelijke stap

Het is makkelijk voor anderen om te zeggen 'laat je horen', 'zeg nee' of 'geef aan dat je het niet wil'. Maar dit is niet altijd even makkelijk. Het kan namelijk zo zijn dat het je overkomt en dat je niet weet hoe je uit de situatie kunt stappen. Als je een mogelijkheid ziet om uit de situatie te stappen, probeer dit dan te doen. Het kan moeilijk zijn om deze stap te zetten.

Je wil bijvoorbeeld nog wel aardig gevonden worden. Of misschien lijkt het voor anderen allemaal heel normaal. Weet dat als het voor jou niet goed voelt, het ook niet goed is. Iedereen is anders, dus jij hoeft niet aan de seksuele verwachtingen van een ander te voldoen.  

En wat als het mij is overkomen? 

Als jij slachtoffer bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag, dan is er iets heel ergs gebeurd. Misschien besef je het nog niet helemaal óf ben je er juist heel erg verdrietig over.  

Probeer wat rust te vinden voor jezelf. Stel jezelf dan eens voor om jouw nare seksuele ervaring te delen. Dit kun je doen met iemand die je vertrouwt. Het maakt niet uit wie. De volgende, en moeilijke stap, is het echt vertellen. Samen kunnen jullie dan kijken naar wat je kunt én wilt doen.  

Hoe ga ik om met de reacties van mijn omgeving?

Het kan voorkomen dat de mensen in jouw omgeving negatief reageren op jouw verhaal. Hierdoor kun je jezelf schuldig gaan voelen en schamen en het kan de verwerking van de gebeurtenis verzwaren. Daarom herhalen we nogmaals het eerste en belangrijkste wat jij moet weten: seksueel grensoverschrijdend gedrag is NOOIT jouw schuld. Dit kan misschien wel zo voelen, maar dit is echt NIET zo.

Vind je het té spannend om met iemand te praten die je kent of wil je weten hoe je om moet gaan met deze reacties? Dan kun je terecht bij verschillende organisaties. Bekijk het overzicht op de pagina Waar kan ik terecht voor hulp?

Alle pagina's over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Naar het overzicht

Marthe van Voorst van Beest