Wat kan ik doen als ik vaak boos ben?

Word je vaak boos als iets of iemand jou irriteert? Of als iemand je iets verbiedt of commentaar op je heeft? Heb je daarover ruzie met je ouders? En wil je leren hoe je anders met die boosheid kunt omgaan? Dan helpt het om op een rustig moment te bekijken waarom je precies boos wordt en daar met anderen over te praten.

Boos worden helpt niet

Herken je dit? Je wordt boos op je ouders omdat zij boos zijn op jou. En daardoor worden zij nog bozer op jou en jij weer op hen. Zo wordt de ruzie alleen maar erger. Het maakt niet uit wie begint. En het helpt ook niet om steeds bozer te worden en te gaan schelden of slaan. Meestal krijg je daardoor alleen maar meer problemen. En helemaal als het gaat om ruzie met leeftijdgenoten of andere volwassenen dan je ouders, bijvoorbeeld een leraar of buurman.

Wat helpt dan wel?

Probeer eerst te ontdekken waarom je boos bent. Je kunt om veel redenen boos worden, bijvoorbeeld omdat je je onbegrepen of verdrietig voelt. Door na te denken over de oorzaak van je boosheid, leer je jezelf beter kennen. Daardoor kun je ook beter over je gevoel leren praten. Doe dat als je weer wat rustiger bent. Praat dan met degene op wie je boos was. Luister goed naar elkaar en probeer te begrijpen wat de ander zegt. Leg uit waarom je boos bent en hoe jullie het de volgende keer anders kunnen doen.

Wil de ander niet naar je luisteren? Praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin, je mentor op school of iemand in je familie.

Als de ruzie met je ouders erger wordt

Wordt de ruzie met je ouders steeds erger en komen jullie er niet uit? Praat er dan met iemand over. Bijvoorbeeld met een oom of tante, een vriend of vriendin. Praten lucht op en iemand kan met je meedenken over wat je kunt doen. Of praat met de vertrouwenspersoon op school. Je kunt ook bellen en chatten met De Kindertelefoon: 0800 − 04 32.

Hoe kan ik zorgen dat ik minder boos word?

Iedereen is weleens boos of chagrijnig. Als iets mislukt, als iets of iemand je irriteert, of omdat het gewoon je dag niet is. Maar het kan ook zijn dat je zo snel boos wordt dat het niet lukt om rustig te reageren en te praten. Je wilt meteen slaan, schoppen, schelden of schreeuwen. Je kunt er niks aan doen, maar het gebeurt steeds weer. En je komt er misschien wel flink door in de problemen.
Dan is het goed om te leren hoe je anders met je boosheid kunt omgaan.

Dit kun je doen als je voelt dat je boos wordt:

  • Ga even naar buiten of naar je kamer om alles in je hoofd op een rijtje te zetten.
  • Doe je ogen dicht en tel tot tien.
  • Ga sporten om je agressie kwijt te raken.
  • Let op je woorden: schelden en vloeken maakt de ruzie vaak alleen maar erger. Let dus op wat je zegt en verbeter jezelf als het fout gaat.
  • Probeer je te verplaatsen in de ander, hoe moeilijk dat ook lijkt.

Als je jezelf niet kunt stoppen

Lukt het niet om anders om te gaan met je boosheid? Maak samen met je ouders een afspraak met je huisarts. De huisarts kan je eventueel opgeven voor een cursus waarin je leert hoe je je agressie kunt beheersen. Ook kan de huisarts je verwijzen naar iemand die gespecialiseerd is in het helpen van jongeren. Je huisarts en de specialist bij wie je terechtkomt hebben zwijgplicht. Als je ouder bent dan 16 jaar, mogen ze niets doorvertellen, ook niet aan je ouders.

Wat voor hulp kan ik krijgen?

Er zijn verschillende behandelingen om beter te leren omgaan met je gevoelens.

  • Als je tussen 8 en 12 jaar bent, kun je cognitieve gedragstherapie volgen. Daarin leer je anders te kijken naar situaties, bijvoorbeeld dat het niet nodig is om meteen boos te worden. Ook leer je hoe je problemen op een goede manier kunt oplossen.
  • Ook als je 12 jaar of ouder bent, kun je cognitieve gedragstherapie volgen. Daarnaast is er ook een vorm van gezinsbehandeling. Daarin leer je samen met je ouders en de rest van jullie gezin hoe je beter met elkaar kunt praten over je gevoelens.
  • Als het nodig is kunnen ook je school, je familie en je leeftijdgenoten meehelpen om je gedrag te veranderen.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren