Wat kan ik doen als mijn kind problematische angst heeft?

Soms roepen bepaalde situaties zoveel angst op bij een kind dat het dagelijks leven erdoor verstoord raakt. Wat kun je dan als ouder doen om je kind te helpen? En wanneer is het tijd om hulp te zoeken?

Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen?

Als ouder wil je je kind beschermen. Je wilt zorgen dat je kind niet in een situatie komt waar het angstig van wordt. Dat is een normale reactie, maar dit kan er bij angstige kinderen voor zorgen dat het kind alles wat angst oproept gaat ontwijken. Door jouw bescherming kan je kind niet oefenen hoe het moet omgaan met wat het bedreigend vindt. Zo blijft de angst bestaan. 

Om je kind op een positieve manier te leren omgaan met situaties waar het bang voor is, kun je je kind helpen zelf de angst te overwinnen. Neem de angst serieus en stel je kind voor er samen iets aan te doen. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik zie dat je dit eng vindt, maar dat is echt niet nodig. Ik ben bij je en we gaan het samen doen'.

Als ouder kun je zelf 'dapper gedrag' laten zien in situaties die angst zouden kunnen oproepen. Bijvoorbeeld als je de weg kwijt bent en je telefoon geen bereik heeft. Blijf rustig en probeer iemand te vinden aan wie je de weg kunt vragen. Zo ziet je kind dat er manieren zijn om met angstige situaties om te gaan.

Verder is het voor het overwinnen van angst goed om je kind te stimuleren dingen te doen die het leuk vindt en die een positief gevoel geven. In beweging blijven door te spelen en te sporten en contact zoeken met anderen kan daarbij helpen.

Wanneer zoek je hulp?

Maak je je veel zorgen over de angst van je kind? En heeft die angst invloed op het dagelijks leven van je kind en je gezin? Is je kind bijvoorbeeld angstig in meerdere situaties en wil het niet meer naar school of met vrienden spelen? Kan je gezin door de angst van je kind bepaalde activiteiten niet meer ondernemen? Of blijft de angst bestaan terwijl de oorzaak al een tijdje weg is? Dan is het tijd om hulp te zoeken.

Bespreek de angst van je kind met de huisarts. Die kan je adviezen geven of verwijzen naar een specialist zoals een kinderpsycholoog of kinder- en jeugdpsychiater. Een specialist kan onderzoeken om welke angst het gaat en kan je kind daarbij helpen.

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders