Wat betekent lhbtqia+?

Wat je sekse, seksuele oriëntatie of genderidentiteit ook is, het gaat erom hoe je daar zelf naar kijkt en hoe jij je daarover voelt. Het kan fijn zijn om betrouwbare informatie te krijgen over seksuele en genderdiversiteit, bijvoorbeeld omdat je nadenkt over je gevoelens. Of omdat je contact wilt met andere jongeren of volwassenen binnen de lhbtqia+-gemeenschap. Of misschien heb je ergens iets over gehoord en ben je benieuwd wat het inhoudt.

Betekenis lhbtqia+

Lhbtqia+ is een afkorting. De letters staan voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel. Er zijn nog meer vormen van seksuele oriëntatie en genderidentiteit die niet heteroseksueel of cisgender zijn: daar staat de + voor. Heteroseksueel betekent dat je je aangetrokken voelt tot personen van een ander geslacht. Bijvoorbeeld als een man zich aangetrokken voelt tot vrouwen. Cisgender is iemand bij wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht. Bijvoorbeeld als iemand geboren is als vrouw en zich ook zo voelt.

Lhbtqia+ wordt soms anders geschreven, bijvoorbeeld lhbt of lhbti+. Vaak wordt daarmee het hetzelfde bedoeld. Maar wat betekenen deze woorden, en waar vind je meer informatie? Dat lees je hieronder.

Lesbisch, homoseksueel en biseksueel

De 'l' staat voor lesbisch, wat betekent dat je jezelf als vrouw identificeert en je je voornamelijk seksueel of romantisch aangetrokken voelt tot andere vrouwen.

De 'h' staat voor homoseksueel, wat betekent dat je jezelf identificeert als man en je je seksueel of romantisch aangetrokken voelt tot andere mannen.

De 'b' staat oorspronkelijk voor biseksueel, wat inhoudt dat je jezelf romantisch of seksueel aangetrokken voelt tot meer dan één geslacht of gender. Tegenwoordig wordt vaak gesproken van de bredere en inclusievere term Bi+. Bi+ betreft iedereen die op meer dan één gender valt. Sommige jongeren identificeren zichzelf als panseksueel en zeggen daarmee dat ze op alle mensen kunnen vallen, ongeacht hun sekse of gender. Bekijk meer informatie op de website van Bi+ Nederland,  een organisatie die zich inzet voor Bi+-personen.

Lesbisch, homoseksueel en biseksueel zijn verschillende seksuele oriëntaties. Seksuele oriëntatie gaat over tot wie je je seksueel of romantisch aangetrokken voelt, met wie je een relatie of seks zou willen, en over hoe je jezelf noemt. Seksuele aantrekking is niet hetzelfde als romantische aantrekking. Je kunt je lichamelijk aangetrokken voelen tot iemand voor wie je ook verliefde gevoelens hebt. Maar dat hoeft niet.

Lees meer bij Wat is seksuele oriëntatie? Of kijk voor meer informatie op Sense.info

Transgender

De 't' staat voor transgender personen. Zij voelen zich niet thuis bij het geslacht dat op hun geboorteakte staat. Iemand die zich als transgender persoon identificeert, kan een transvrouw of transman zijn, maar ook non-binair. Non-binair betekent dat je je niet thuis voelt in het mannelijke of vrouwelijke gender. Maar juist daarbuiten of er tussenin. Bekijk meer informatie op de website Transgender Netwerk Nederland, een stichting die zich landelijk inzet voor emancipatie van transgender personen en hun omgeving.

Wil je vertrouwelijk contact over trans-zijn? Via Genderpraatjes.nl of Switchboard.nl kun je bellen, chatten of mailen met een vertrouwenspersoon. Je kunt ook bellen met Transgender Infopunt Nederland, (085) 130 38 56.

De wachttijden voor transgenderbehandelingen in Nederland zijn erg lang. Hierdoor kopen sommige jongeren online zelfmedicatie om in transitie te gaan. Dit wordt afgeraden. Heb je hulp nodig? Neem contact op met je huisarts.

Queer of questioning

De 'q' staat voor queer, de term voor een brede seksuele of genderidentiteit. De term wordt gebruikt voor en door mensen die zichzelf niet willen identificeren met een vaststaande gender- of seksuele oriëntatie. Of die zich juist willen identificeren met iets wat niet heteroseksueel of cisgender is. Ook wordt queer gebruikt als parapluterm, ze gebruiken queer dan in plaats van de afkorting lhbtqia+. De 'q' kan ook staan voor questioning: daarmee geef je aan dat je nog twijfelt over je seksuele oriëntatie.

Intersekse

De 'i' staat voor intersekse, en daarmee worden personen bedoeld met zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtskenmerken. Meer informatie over intersekse lees je op Seksediversiteit.nl, de website van stichting NNID, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit.

Wil je hulp bij jouw vragen over intersekse? Via Switchboard.nl kun je vragen stellen per chat, mail of telefonisch. 

Aseksualiteit en aromantiek

De 'a' vertegenwoordigt aseksuele of aromantische personen. Een aseksueel persoon is iemand die geen seksuele aantrekking voelt tot andere mensen. Wanneer je geen romantische aantrekking tot andere personen voelt, wordt dat aromantisch genoemd.

Aseksualiteit en aromantiek hoeven niet samen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld aseksueel zijn en homoromantisch: dit betekent dat je je niet seksueel aangetrokken voelt tot andere mensen, maar dat je wel verliefd kunt worden op iemand van hetzelfde geslacht.

Wil je meer weten over aseksualiteit? Kijk dan eens op Aseksualiteit.nl of leg vertrouwelijk contact via Switchboard.nl.

+

Behalve de begrippen die vertegenwoordigd zijn in de letterreeks zijn er nog andere benamingen waarmee mensen zich identificeren. De + staat voor alle vormen van seksuele oriëntatie en genderidentiteit die niet in bovenstaande lijst staan. Op de site van GSA Netwerk vind je een uitgebreide begrippenlijst.

Hoe noem ik mezelf?

Jij bepaalt zelf welk begrip het beste past bij jouw gevoel. Dat hoef je niet direct te weten. Neem de tijd om uit te zoeken wat voor jou het beste voelt. Ook kan het gebeuren dat je gevoel verandert, en een ander begrip toch beter bij je past.

Wanneer je je niet wilt of durft te identificeren met een of meer van bovenstaande begrippen, dan hoeft dat natuurlijk niet. Uiteindelijk gaat het er niet om hoe je jezelf noemt, maar of je je er goed bij voelt.

  • Meer informatie over lhbtqia+ voor jongeren vind je op de site Iedereen is anders.
  • Uitleg over lhbtqia+ vind je ook op Jouwggd.nl.
  • Al jouw vragen rondom lhbtqia+ kun je stellen via Genderpraatjes en via Switchboard.
  • Je kunt contact zoeken met andere lhbtqia+-jongeren via Jong&Out.  
  • Hoe je lhbtqia+ onder de aandacht kunt brengen op jouw school lees je op de site van GSA Netwerk Nederland.
  • Meer informatie over activiteiten voor lhbti-personen vind je op de site van COC Nederland.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren