Wat betekent lhbtqia+?

Wat je sekse, seksuele oriëntatie of genderidentiteit ook is, het gaat erom hoe je daar zelf naar kijkt en hoe jij je daarover voelt. Het kan fijn zijn om betrouwbare informatie te krijgen over seksuele en genderdiversiteit, bijvoorbeeld omdat je nadenkt over je gevoelens. Of omdat je contact wilt met andere jongeren of volwassenen binnen de lhbtqia+-gemeenschap. Of misschien heb je ergens iets over gehoord en ben je benieuwd wat het inhoudt.

Betekenis lhbtqia+

Lhbtqia+ is een afkorting voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel. De + staat voor andere variaties die niet vallen binnen de gebruikelijke definities van 'man' en 'vrouw' of niet heteroseksueel of cisgender zijn. Cisgender is iemand waarbij de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht. Maar wat betekenen deze begrippen, en waar vind je meer informatie?

Lesbisch, homoseksueel en biseksueel

De 'l' staat voor lesbisch, wat betekent dat je jezelf als vrouw identificeert en je je voornamelijk  seksueel of romantisch aangetrokken voelt tot andere vrouwen.

De 'h' staat voor homoseksueel, wat betekent dat je jezelf identificeert als man en je je seksueel of romantisch aangetrokken voelt tot andere mannen.

De 'b' staat oorspronkelijk voor biseksueel, wat inhoudt dat je jezelf romantisch of seksueel aangetrokken voelt tot meer dan één geslacht of gender. Tegenwoordig wordt vaak gesproken van de bredere en inclusievere term Bi+. Bi+ betreft iedereen die op meer dan één gender valt. Sommige jongeren identificeren zichzelf als panseksueel en zeggen daarmee dat ze op alle mensen kunnen vallen, ongeacht hun sekse of gender. Bekijk meer informatie op de website van Bi+ Nederland,  een organisatie die zich inzet voor Bi+-personen.

Wil je meer weten over je seksuele oriëntatie? Kijk dan op Sense.info.

Transgender

De 't' staat voor transgender personen. Zij voelen zich niet thuis voelen bij het geslacht dat op hun geboorteakte staat of ze voelen zich niet mannelijk of vrouwelijk of zowel mannelijk als vrouwelijk. Bekijk meer informatie op de website Transgender Netwerk Nederland, een stichting die zich landelijk inzet voor emancipatie van transgender personen en hun omgeving.

Wil je vertrouwelijk contact over trans-zijn? Via Genderpraatjes.nl of Switchboard.nl kun je bellen, chatten of mailen met een vertrouwenspersoon. Je kunt ook bellen met Transgender Infopunt Nederland, (085) 130 38 56.

De wachttijden voor transgenderbehandelingen in Nederland zijn erg lang. Hierdoor kopen sommige jongeren online zelfmedicatie om in transitie te gaan. Dit wordt afgeraden. Heb je hulp nodig? Neem contact op met je huisarts.

Queer of questioning

De 'q' staat voor queer, de term voor een brede seksuele of genderidentiteit. De term wordt gebruikt voor en door mensen die zichzelf niet willen identificeren met een vaststaande gender of seksuele oriëntatie. Of die zich juist willen identificeren met iets wat niet heteroseksueel of cisgender is. De Q kan ook staan voor questioning: daarmee geef je aan dat je nog twijfelt over je seksuele oriëntatie.

Intersekse

De 'i' staat voor intersekse, en daarmee worden personen bedoeld van wie de geslachtskenmerken buiten de gebruikelijke definities van vrouw of man vallen. Meer informatie over intersekse lees je op Seksediversiteit.nl, de website van stichting NNID, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit.

Wil je hulp bij jouw vragen over intersekse? Via Switchboard.nl kun je vragen stellen per chat, mail of telefonisch. 

Aseksualiteit en aromantiek

De 'a' vertegenwoordigt aseksuele of aromantische personen. Een aseksueel persoon is iemand die geen seksuele aantrekking voelt tot andere mensen. Wanneer je geen romantische aantrekking tot andere personen voelt, wordt dat aromantisch genoemd.

Aseksualiteit en aromantiek hoeven niet samen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld aseksueel zijn en homoromantisch: dit betekent dat je je niet seksueel aangetrokken voelt tot andere mensen, maar dat je wel verliefd kunt worden op iemand van hetzelfde geslacht.

Wil je meer weten over aseksualiteit? Kijk dan eens op Aseksualiteit.nl of leg vertrouwelijk contact via Switchboard.nl.

+

Behalve de begrippen die vertegenwoordigd zijn in de letterreeks zijn er nog andere benamingen waarmee mensen zich identificeren. De + staat voor alle vormen van seksuele oriëntatie en genderidentiteit die niet in bovenstaande lijst staan.

Hoe noem ik mezelf?

Wanneer je je niet wilt of durft te identificeren met een of meer van bovenstaande begrippen, dan hoeft dat natuurlijk niet. Uiteindelijk gaat het er niet om hoe je jezelf noemt, maar of je je er goed bij voelt.

  • Op de site Iedereen is anders vind je meer informatie over lhbtqia+ voor jongeren.
  • Uitleg over lhbtqia+ vind je ook op Jouwggd.nl.
  • Al jouw vragen rondom lhbtqia+ kun je stellen via Jong&Out en via Switchboard
  • Op de website van GSA Netwerk Nederland vind je een uitgebreide alfabetische Begrippenlijst en lees je hoe je lhbtqia+ onder de aandacht kunt brengen op jouw school.
  • Op COC Nederland vind je meer informatie over de belangen van lhbti-personen.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren