Wat betekent lhbtqia+?

Lhbtqia+ staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse, queer en aseksueel. De + staat voor alle andere vormen die niet heteroseksueel en cisgender zijn. In deze tekst lees je wat deze woorden betekenen en waar je meer informatie kunt vinden.

Wat betekent seksuele oriëntatie?

Lesbisch, homoseksueel en biseksueel zijn verschillende seksuele oriëntaties. Seksuele oriëntatie gaat over tot wie een persoon zich seksueel of romantisch aangetrokken voelt, met wie een persoon een relatie of seks zou willen, en over hoe die zichzelf noemt. Seksuele aantrekking is niet hetzelfde als romantische aantrekking. Een persoon kan zich lichamelijk aangetrokken voelen tot iemand voor wie die ook verliefde gevoelens heeft. Maar dat hoeft niet. Lees meer bij Wat is seksuele oriëntatie?

Seksuele oriëntatie is ook niet hetzelfde als gender of genderidentiteit. Meer informatie hierover vind je op de pagina Wat betekenen sekse en gender? of kijk voor meer informatie op de website van Sense

Lhb: Lesbisch, homoseksueel en biseksueel

De letters 'lhb' staan voor lesbisch, homoseksueel en biseksueel.

Homoseksueel staat voor een persoon die op iemand van hetzelfde geslacht valt. De term wordt echter vaak gebruikt voor mannen die zich aangetrokken voelen tot andere mannen. Voor vrouwen die zich aangetrokken voelen tot vrouwen wordt vaak lesbisch gebruikt.

Biseksueel betekent dat een persoon zich aangetrokken voelt tot meer dan één geslacht of gender. Vaak mannen en vrouwen. Tegenwoordig wordt ook de bredere en inclusievere term Bi+ gebruikt. Bi+ gaat over iedereen die op meer dan één gender valt, bijvoorbeeld op vrouwen en non-binaire personen. Onder Bi+ valt ook de term panseksueel. Mensen willen hiermee vaak aangeven dat ze op iedereen verliefd kunnen worden, ongeacht hun sekse of genderidentiteit.

Bekijk meer informatie op de website van Bi+ Nederland

T: Transgender

De 't' staat voor transgender personen. Zij voelen zich niet thuis bij het geslacht dat op hun geboorteakte staat. Iemand die zich als transgender persoon identificeert, kan een transvrouw of transman zijn, maar ook non-binair. Non-binair betekent dat je je niet thuis voelt in het mannelijke of vrouwelijke gender. Maar juist daarbuiten of er tussenin.

Bekijk meer informatie op de website Transgender Netwerk Nederland, een stichting die zich landelijk inzet voor emancipatie van transgender personen en hun omgeving.

Q: Queer of questioning

De 'q' staat voor queer, de term voor een brede seksuele identiteit of een brede genderidentiteit. De term gaat over mensen die zichzelf niet willen identificeren met een vaststaande genderoriëntatie of seksuele oriëntatie. Ook staat de term voor mensen die zich juist niet identificeren met heteroseksueel of cisgender. Daarnaast wordt queer gebruikt als overkoepelende term, in plaats van de afkorting lhbtqia+.

De 'q' kan ook staan voor questioning. Daarmee geeft iemand aan dat diegene nog twijfelt over de seksuele oriëntatie.

I: Intersekse

De 'i' staat voor intersekse. Daarmee worden mensen bedoeld met vrouwelijke en mannelijke geslachtskenmerken. Bijvoorbeeld meisjes geboren met een clitoris die zo groot is als een kleine penis. Intersekse gaat dus niet over seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Meer informatie over intersekse lees je op Seksediversiteit.nl, de website van stichting NNID, de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit.

Wil je hulp bij jouw vragen over intersekse? Via Switchboard.nl kun je vragen stellen per chat, mail of telefonisch. 

A: Aseksualiteit en aromantiek

De 'a' vertegenwoordigt aseksuele of aromantische personen. Een aseksueel persoon is iemand die geen seksuele aantrekking voelt tot andere mensen. Wanneer je geen romantische aantrekking tot andere personen voelt, wordt dat aromantisch genoemd.

Aseksualiteit en aromantiek hoeven niet samen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld aseksueel zijn en homoromantisch: dit betekent dat je je niet seksueel aangetrokken voelt tot andere mensen, maar dat je wel verliefd kunt worden op iemand van hetzelfde geslacht.

Wil je meer weten over aseksualiteit? Kijk dan eens op Aseksualiteit.nl of leg vertrouwelijk contact via Switchboard.nl.

+: andere vormen

Behalve de vormen in de afkorting lhbtqia zijn er nog andere vormen waarmee mensen zich identificeren. De + staat voor alle deze andere vormen van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Op de site van GSA Netwerk vind je een uitgebreide begrippenlijst.

Heteroseksueel en cisgender

Naast de vormen van seksuele oriëntatie en genderidentiteit die onder de afkorting lhbtqia+ vallen, bestaan ook nog de vormen heteroseksueel en cisgender. Heteroseksueel betekent dat iemand zich aangetrokken voelt tot mensen van een ander geslacht. Bijvoorbeeld als een man zich aangetrokken voelt tot vrouwen. Cisgender is iemand bij wie de genderidentiteit overeenkomt met het geboortegeslacht. Bijvoorbeeld als iemand geboren is als vrouw en zich ook zo voelt.

  • Meer informatie over lhbtqia+ voor jongeren vind je op de site Iedereen is anders.
  • Uitleg over lhbtqia+ vind je ook op Jouwggd.nl.
  • Al jouw vragen rondom lhbtqia+ kun je stellen via Genderpraatjes en via Switchboard.
  • Je kunt contact zoeken met andere lhbtqia+-jongeren via Jong&Out.  
  • Hoe je lhbtqia+ onder de aandacht kunt brengen op jouw school lees je op de site van GSA Netwerk Nederland.
  • Meer informatie over activiteiten voor lhbti-personen vind je op de site van COC Nederland.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren