Noah (24): 'Het enige echt belangrijke is dat anderen liefdevol zijn'

Toen die een jaar of 10 was, merkte Noah (die/diens) dat die zich niet goed voelde bij diens geboortegeslacht, een meisje. Op dat moment was er voor Noah alleen geen ruimte om iets met deze gevoelens te doen. 'Op de middelbare school ging het vooral om het "erbij horen"', vertelt Noah.

Ik voelde dat ik anders was, maar ik heb dat een hele lange tijd weggestopt.
Noah
Foto van Noah

Op onderzoek

Na de middelbare school begon Noah minder te geven om de meningen van anderen. 'Ik maakte een persoonlijke ontwikkeling door, waarbij ik steeds minder gaf om wat andere mensen van mij vonden. Dit zorgde ervoor dat ik de ruimte voelde om op onderzoek uit te gaan.' Dat deze ruimte ontstond was erg fijn voor Noah, maar de zoektocht was eenzaam. 'In het begin had ik zelf nog niet de woorden voor wat ik voelde, laat staan dat ik het echt naar buiten kon brengen.' 

Transgender

Noah: 'Ik heb het er lange tijd met niemand over gehad. Ik heb toen veel op internet gezocht en YouTube filmpjes gekeken. Dat heeft mij toen de woorden gegeven voor de dingen die ik voelde.' Noah besefte dat die zich identificeerde als transman en besloot dit met diens familie te delen. 'Ik heb een super lieve familie. Ik was dus niet bang óf ze dit zouden accepteren, maar ik vond het wel spannend hoe ze ermee om zouden gaan. Ik heb toen ervaren dat zij onvoorwaardelijk van mij houden en het belangrijk vinden dat ik mij kan ontwikkelen naar de persoon die ik ben. Dat was zo waardevol.' 

Man, vrouw, anders

Toch voelde Noah dat die moeite had met de hokjes van de genderbinaire samenleving. 'Eerst identificeerde ik me voor een jaar of twee als transman, daarna kwam ik erachter dat non-binair zijn ook bestaat. Ofwel een niet-binaire genderidentiteit. Dat paste beter bij me. Ik voel mij namelijk niet thuis bij de man/vrouw verdeling van de maatschappij.' 

Non-binair

De overgang van transman naar non-binair transpersoon bracht wel wat verwarring bij diens omgeving. Noah: 'Het is makkelijker om in de binaire categorie te blijven denken, van "oh je bent geen vrouw, dus dan ben je man". Maar hoe non-binair zijn werkt, was niet voor iedereen zo snel duidelijk. Want, waarmee spreekt men me dan aan en naar welke wc ga ik? Ik heb dit toen zelf onderzocht, met mijn vriendin overlegd en in kleine kring uitgeprobeerd. Zo werd het steeds makkelijker. Het enige echt belangrijke hierin, is dat anderen liefdevol zijn. 

Pride

Iets wat Noah ook heeft geholpen om zichzelf te kunnen zijn, is de Pride. 'Ik voel me heel dankbaar tijdens de Pride, dat queer mensen die vóór mij hebben geleefd deze grote strijd hebben geleverd. Daardoor is het voor mij nu makkelijker om daar open over te zijn. Zelf zet ik deze strijd voort door het geven van interviews als deze en mij uit te spreken over dit onderwerp op social media.' Het Instagram-account van Noah is @theydontnoah.

Tips van Noah

In grote steden vind je vaak supportgroepen voor genderzoekenden. Het kan een eenzaam proces zijn om je gender te ontdekken, zo'n supportgroep kan veel steun geven. 

Voor de omgeving: probeer open te staan voor de zoektocht van iemand. Zorg dat je benieuwd bent naar hoe iemand zich ontwikkelt in plaats van te willen behouden hoe iemand was. 

Manon Donker

Manon Donker

inhoudelijk medewerker