Ondersteunen van ouders bij opvoeden en ouderschap

Uitdagingen en vragen horen bij het ouderschap en bij de opvoeding. Ouders vinden het soms lastig om hulp te vragen, bijvoorbeeld uit angst voor de mening van anderen of doordat ze het gevoel hebben dat ze het niet goed genoeg doen. Ouders hebben dan behoefte aan steun van een professional. Als professional kun je ouders op verschillende manieren helpen. Lees hier de tips en adviezen.

Ga samen op zoek naar oplossingen 

Wanneer je met ouders werkt is het belangrijk om aandacht te hebben voor wat hen bezighoudt. Laat ouders weten dat het heel normaal is om vragen te hebben over het ouderschap, de opvoeding en het opgroeien. Dit hoort er nou eenmaal bij. Je steunt ouders het beste door de vragen die ouders hebben serieus te nemen en hen zoveel mogelijk zelf na te laten denken over mogelijke oplossingen.

Ouders voelen zich serieus genomen als je adviezen geeft die goed aansluiten bij hun wensen en persoonlijke situatie. Dit doe je door hiernaar te vragen. Neem de tijd en vraag goed door. Zo kom je erachter of er nog meer vragen zijn. Ook zijn ouders regelmatig onzeker over of ze het wel goed doen. Kijk daarom samen met de ouders naar hun kwaliteiten en vraag naar situaties die ze zelf goed hebben opgelost.

Verdiep je in verschillende onderwerpen rondom ouderschap, opvoeden en opgroeien 

Om ouders goed te helpen is het belangrijk om te weten wat veelvoorkomende onderwerpen zijn waar ouders vragen over hebben. Verdiep je daarom in de volgende onderwerpen: 

 Herken opvoedproblemen 

Door ouders zo vroeg mogelijk te helpen bij gewone opvoedvragen, voorkom je dat er meer, of zwaardere, problemen ontstaan rondom de opvoeding. 

Maak gebruik van interventies  

Je kunt gebruikmaken van diverse opvoedprogramma's om opvoedvragen te normaliseren en ouders te helpen. Een overzicht:

De effecten verschillen per interventie. Wil je meer weten over de effectiviteit van de interventies en hoe je deze op de juiste manier kunt inzetten? Lees dan de publicatie Opvoedsteun: Wat werkt?

Aansluiten bij de verwachtingen van ouders 

Ouders hopen natuurlijk de juiste hulp te krijgen van een professional. Het is goed om je als professional bewust te zijn van wat ouders verwachten van deze hulp. Ouders verwachten over het algemeen: 

  • Een professional die ze kunnen vertrouwen. Op de pagina Hoe werk ik goed samen met jongeren en hun ouders? lees je hoe je een vertrouwensband opbouwt met het gezin.
  • Zonder afspraak hulp of advies te kunnen vragen op tijden die het gezin goed uitkomen.
  • Gratis hulp.
  • Over alle opvoedonderwerpen te mogen praten.
  • Dat de professional goed luistert en de ouder steun biedt.
  • Dat je bekend bent met de plek waar ze je kunnen ontmoeten. Bijvoorbeeld het consultatiebureau, peuterspeelzaal, of school.
  • Een professional die ouders serieus neemt en ze niet als een klein kind behandelt.
  • Een professionals die oog heeft voor de cultuur van de ouders en weet waar de juiste hulp te vinden is.
  • Dat ze zich in het begin niet direct hoeven in te schrijven bij de professional.
  • Een website met duidelijke informatie.
Foto Maartje van Dijken

Maartje van Dijken

senior medewerker inhoud