Ondersteunen van ouders bij opvoeden en ouderschap
Uitdagingen en vragen horen bij het ouderschap en bij de opvoeding. Ouders vinden het lastig om hulp te vragen, bijvoorbeeld uit angst voor de mening van anderen of doordat ze het gevoel hebben dat ze het niet goed genoeg doen. Als professional kun je op verschillende manieren iets betekenen voor ouders. Lees hier de tips en adviezen.
Ga samen op zoek naar oplossingen
Wanneer je met ouders werkt is het belangrijk om goed te kijken naar waar ouders behoeften aan hebben en om aandacht te hebben voor wat hen bezighoudt en wat zij belangrijk vinden. Laat ouders weten dat het heel normaal is om vragen te hebben over het ouderschap, de opvoeding en het opgroeien. Iedereen loopt weleens tegen dingen aan. Je steunt ouders het beste door de vragen die ouders hebben serieus te nemen en hen zoveel mogelijk zelf na te laten denken over mogelijke oplossingen. Zoek samen ook binnen het netwerk van de ouder naar steun en of ervaringen. Zijn er mensen waar zij bij terecht kunnen en die hen kan helpen en steunen? Meer hierover lees je bij Hoe breng ik samen met het gezin het sociale netwerk in kaart?
Ouders voelen zich serieus genomen als je adviezen geeft die goed aansluiten bij hun wensen en persoonlijke situatie. Dit doe je door hiernaar te vragen. Neem de tijd en vraag goed door. Zo krijg je beter zicht op wat er speelt en of er misschien nog andere vragen zijn. Ook kunnen ouders onzeker zijn over of ze het wel goed doen. Kijk daarom samen met de ouders naar hun kwaliteiten en vraag naar situaties die ze zelf goed hebben opgelost. Zo help je hun zelfvertrouwen te vergroten.
Verdiep je in onderwerpen rondom ouderschap, opvoeden en opgroeien
Om ouders goed te helpen is het belangrijk om te weten wat veelvoorkomende onderwerpen zijn waar ouders vragen over hebben. Denk bijvoorbeeld aan:
- De ontwikkeling van kinderen en jongeren
- Wat belangrijk is in de opvoeding van kinderen en jongeren
- Waar ouders hulp kunnen vinden
Ben je op zoek naar meer voorbeelden van veel gestelde vragen van ouders? Bekijk dan de pagina Vragen en antwoorden over opvoeden.
Een opvoedvraag is geen hulpvraag
Opvoedvragen horen bij het ouderschap. Als professional kan je hierbij helpen door aan te geven dat dit normaal is en dat veel ouders zulk soort vragen hebben. Door ouders zo vroeg mogelijk te helpen bij gewone alledaagse opvoedvragen, voorkom je dat er meer of zwaardere problemen ontstaan rondom de opvoeding. Als professional is het belangrijk dat je op tijd deze steun biedt en ouders zelfvertrouwen geeft in hun eigen handelen.
Opvoedprogramma's en interventies
Wanneer ouders toch meer ondersteuning nodig hebben, zijn er diverse opvoedprogramma's en interventies. Een overzicht is te vinden op de Databank Effectieve jeugdinterventies. De effecten verschillen per interventie. Wil je meer weten over de effectiviteit van de interventies en hoe je deze op de juiste manier kunt inzetten? Lees dan de publicatie Opvoedsteun: wat werkt?
Aansluiten bij wat ouders verwachten
Ouders willen graag passende en betrouwbare hulp wanneer ze ondersteuning zoeken bij de opvoeding. Als professional is het belangrijk om je bewust te zijn van hun verwachtingen. Ouders hopen meestal op het volgende:
- Een professional die ze kunnen vertrouwen en met wie ze een goede band kunnen opbouwen. Meer hierover lees je op de pagina Hoe werk ik goed samen met jongeren en hun ouders?
- Een luisterend oor en steun van een betrokken professional die ouders serieus neemt.
- Een professional die vertrouwd is met de plekken waar ouders je kunnen ontmoeten. Zoals het consultatiebureau, de peuterspeelzaal of de school.
- Aandacht voor hun culturele achtergrond.
- Kennis van passende hulp in hun omgeving.
- Hulp of advies te kunnen vragen op tijden die het gezin goed uitkomen, het liefst zonder afspraak en zonder zich in te schrijven.
- Een duidelijke en toegankelijke website met begrijpelijke informatie.
Bronnen
- Aarts, W., L. Boendermaker en M. Distelbrink (2017). 'Ouders ondersteunen bij de opvoeding'. Kenniswerkplaats Transformatie Jeugd Amsterdam.
- Gawlik, K, Mazurek Melnyk, B. (2024). 'Parental burnout: 2024 update'. The Ohio State University College of Nursing.
- Lévesque, S., V. Bisson, L. Charton en M. Fernet (2020). 'Parenting and relational wellbeing during the transition to parenthood: challenges for first-time parents'. Journal Of Child And Family Studies, 29(7), 1938–1956.
- Petani, R., & Jurina, H. (2022). 'Parents' opinion on some myths about parenting in the context of their own upbringing and social expectations'. The Person And The Challenges The Journal Of Theology Education Canon Law And Social Studies Inspired By Pope John Paul II, 12(2), 177–199.
- JGZ-richtlijn Opvoedondersteuning (Jgzrichtlijnen.nl).
Lees ook
-
Het belang van steun voor aanstaande ouders
Het belang van steun voor aanstaande oudersProfessionalsDoenOndersteun als professional aanstaande ouders bij de grote veranderingen in hun leven. Dit kan latere opvoedvragen of -problemen voorkomen. Lees hier hoe.
-
Sociale steun
Sociale steunSociale steun is de steun die kinderen, jongeren en ouders krijgen van mensen in hun omgeving. Hoe kun je hieraan bijdragen?
-
Opgroeien en opvoeden
Opgroeien en opvoedenPublicatieOudersProfessionalsWat als je als ouder graag het beste wil voor je kind maar niet weet hoe je je kind moet opvoeden? Een literatuurverkenning.
