Beoordeling Sociaal Aanpassingsvermogen (BSA)
De BSA is een screeningsinstrument waarmee het sociaal aanpassingsvermogen bij jeugdigen (4 t/m 23 jaar) in kaart kan worden gebracht. Met het instrument kunnen hulpverleners globaal beoordelen of iemand een lichte verstandelijke beperking heeft. Er zijn twee versies van de BSA. Een voor kinderen die regulier of speciaal basisonderwijs volgen (BSA-k) en een voor jongeren die het basisonderwijs (BSA-j) hebben afgesloten.
Doel
De BSA is een screeningsinstrument waarmee het sociaal aanpassingsvermogen bij jeugdigen (4 tot en met 23 jaar) in kaart kan worden gebracht. Met het instrument kunnen hulpverleners globaal beoordelen of iemand een lichte verstandelijke beperking heeft en of verwijzing naar gespecialiseerde lvb-zorg aan de orde is.
Doelgroep
Doelgroep van de BSA zijn jeugdigen van 4 tot en met 23 jaar waarbij mogelijk sprake is van lvb-problematiek.
Materialen
De BSA bestaat uit:
- Een handleiding;
- Vragenlijst BSA-k;
- Vragenlijst BSA-j;
- Eindrapport onderzoek.
Gebruik
Het instrument is bedoeld voor hulpverleners die een indicatiestelling voor AWBZ-zorg of jeugdzorg voorbereiden en/of opstellen. De BSA moet in ieder geval afgenomen worden als een of meerdere van de volgende kenmerken van toepassing zijn: de jeugdige heeft ouders met een lichte verstandelijke beperking; de jeugdige volgt speciaal onderwijs of geen onderwijs; de jeugdige heeft (vermoedelijk) een ontwikkelingsstoornis (ADHD, autisme/PDD-NOS, hechtingsstoornis); de jeugdige vertoont een verlate ontwikkeling (met name taal-spraak ontwikkeling).
Hulpverleners kunnen de vragenlijst zelf na het eerste of tweede (screenings)gesprek met de cliënt invullen. Het is niet de bedoeling dat dit in bijzijn van of samen met de cliënt gebeurt. Bij het vaststellen van een lichte verstandelijke beperking is ook het bepalen van het IQ van belang. Daarnaast moeten bij het bepalen van de benodigde zorg ook de opvoedingssituatie en leefomgeving van het kind of de jongere in kaart gebracht worden, net als de zorgbehoefte en de draagkrachten en - lasten van de ouders en de jeugdige. Alleen zo kan de juiste zorg worden geïndiceerd.
Gebruik in Routine Outcome Monitoring (ROM)
Dit instrument wordt (nog) niet gebruikt om een Reliable Change Index (RCI) te berekenen. Een Reliable Change Index brengt voor een specifieke cliënt in kaart wat het effect is van de hulpverlening.
Meer informatie
- Onderwerp:
-
Licht verstandelijk beperkte jeugd
- Doel:
-
Signalering en screening
- Leeftijd:
- 4 - 24 jaar