Volgens 57 procent van de lokale hulporganisaties is er een toename van het aantal hulpvragen bij alleenstaande ouders met financiële problemen. Bij tweeoudergezinnen ziet 48 procent van de organisaties een toename. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Armoedefonds.
De stijging is onder meer te verklaren doordat ook ouders met een goedbetaalde baan door de prijsstijgingen niet meer kunnen rondkomen. Als gevolg daarvan hebben zij minder geld voor bijvoorbeeld schoolexcursies en vakantieactiviteiten. Ook zijn er gezinnen waar geen geld meer is om nieuwe schoolspullen, kleding of schoenen te kopen.
Het Armoedefonds ziet een trend dat steeds meer mensen die boven de armoedegrens leven financieel in de knel komen. 67 procent van de lokale hulporganisaties ziet momenteel een stijging in hulpvragen. In de toekomst verwacht 86 procent van de organisaties dat meer Nederlanders financiële problemen gaan ondervinden door onder meer de stijgende kosten van levensonderhoud.
Gesprek over geldzorgen lastig
'Alles wordt duurder en daardoor komen meer gezinnen in geldproblemen', zegt Ellen Donkers van het Nederlands Jeugdinstituut. 'Het is belangrijk dat we praten over financiële zorgen en stress. Als professional kun je het gesprek met ouders aangaan en bijvoorbeeld vragen wat voor impact de prijsstijgingen op hen hebben. Zo'n gesprek kan lastig zijn als je niet weet welke hulp er voor hen is. Daarom kun je je eens verdiepen in wat er in jouw gemeente beschikbaar is voor gezinnen met geldzorgen. Door ouders daarover te informeren en ernaar te verwijzen, verlaag je de drempel tot hulp.'
Volgens Donkers ontstaan er in deze tijd ook mooie initiatieven. 'Zo bedenken scholen bijvoorbeeld uitjes en activiteiten waaraan alle kinderen kunnen meedoen. Hopelijk inspireren die initiatieven ook weer andere professionals en beleidsmakers. Want iedereen kan iets doen om elkaar te blijven helpen.'
Bron: Stichting Armoedefonds
Meer informatie
Lees ook
-
Prijsstijging brengt gezinnen in problemen
Prijsstijging brengt gezinnen in problemenOudersProfessionalsBeleidsmakersAlles wordt duurder. Wat kunnen professionals en beleidsmakers doen voor gezinnen in financiële moeilijkheden?
-
Hulp voor als je te weinig geld hebt
Hulp voor als je te weinig geld hebtVoor wieOudersAls je voor je kind iets niet kunt betalen, kun je gebruikmaken van regelingen. Lees waar je terecht kunt.
-
Hoe kan ik praten over mijn geldzorgen?
Hoe kan ik praten over mijn geldzorgen?Voor wieJongerenOver geldzorgen praten kan best moeilijk zijn. Toch kan het fijn zijn om over je geldzorgen te praten. Hoe doe je dat?