Kind belde in lente meer over kindermishandeling

De Kindertelefoon had dit voorjaar te maken met een piek in het aantal contacten over kindermishandeling. Daarnaast blijkt uit onderzoek van De Kindertelefoon dat een derde van de kinderen zich door mensen in hun eigen omgeving niet serieus genomen voelt.

Om inzicht te krijgen in het thema kindermishandeling heeft De Kindertelefoon 3.200 geanonimiseerde chats en 255 forumtopics uit 2020 onderzocht. Daaruit blijkt dat kinderen in april, mei en juni substantieel vaker contact opnamen met De Kindertelefoon over kindermishandeling dan in dezelfde maanden in 2018 en 2019. Over heel 2020 lag het gemiddelde aantal gesprekken over dit onderwerp op twintig per dag; vijftien keer over huiselijk geweld, vijf keer over incest en twee keer over verwaarlozing. Hierover belden en chatten meisjes tussen de 13 en 15 jaar het vaakst.

Veel kinderen die met De Kindertelefoon bellen of chatten over kindermishandeling zijn bang of verdrietig, schamen zich of voelen zich machteloos. Vaak doen ze bij De Kindertelefoon voor het eerst hun verhaal. Ruim 40 procent van de kinderen had al eerder iemand in vertrouwen genomen, maar een op de drie blijkt zich daardoor niet gehoord of serieus genomen te voelen.

Over de gevolgen van huiselijk geweld en kindermishandeling vertellen kinderen dat zij last hebben van onzekerheid, concentratieproblemen op school en slaapproblemen. Uit de chats met De Kindertelefoon blijkt dat 9 procent van de kinderen kampt met depressieve gevoelens en 13 procent gedachten heeft over zelfdoding.

Bron: De Kindertelefoon