Wat kunnen jongerenwerkers betekenen voor mijn kind?

Voor ieder kind gaat de ontwikkeling naar volwassenheid met ups en downs. Dat is normaal, iedere jongere krijgt hiermee te maken. Toch is het voor kinderen in sommige situaties fijn om wat extra steun of begeleiding te krijgen. Een jongerenwerker kan hier een rol in spelen. Maar wat doet een jongerenwerker precies? En met welke vragen kan een kind bij een jongerenwerker terecht?

Wat is jongerenwerk?

Jongerenwerkers ondersteunen jongeren in hun ontwikkeling wanneer zij een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Daarbij richten ze zich op jongeren van 12 tot ongeveer 25 jaar. Het geven van zo'n extra steuntje in de rug doen jongerenwerkers op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door soms even mee te denken met een jongere bij een vraag of door voorlichting te geven, maar soms ook door een jongere te coachen wanneer zij een bepaald doel willen bereiken.

Om laagdrempelig bereikbaar te zijn voor jongeren zijn jongerenwerkers veel actief op plekken waar jongeren veel tijd doorbrengen. Zo zijn ze via sociale media te bereiken en werken ze vaak op scholen, in de wijk en in buurthuizen. Jongeren kunnen daardoor gemakkelijk met hun vragen bij hen terecht.

Welke vragen en onderwerpen?

Jongeren kunnen met uiteenlopende vragen en onderwerpen bij een jongerenwerker terecht. Bijvoorbeeld wanneer een jongere:

 • niet goed weet wat het later zou willen doen of echt leuk vindt en het daardoor lastig vindt om een opleiding te kiezen.
 • moeite heeft om een stage te vinden.
 • zich soms wat eenzaam voelt en op zoek is naar nieuwe vrienden of vriendinnen, maar niet goed weet hoe dit aan te pakken.
 • thuis met spanningen te maken heeft en niet goed weet hoe hiermee om te gaan. Een luisterend oor kan in zo'n situatie soms al veel helpen.

Een jongerenwerker heeft daarnaast een groot netwerk in de wijk of gemeente. Bij vragen waar de jongerenwerker zelf niet bij kan helpen, kan de jongerenwerker met de jongere meedenken wie uit dat netwerk wel de juiste ondersteuning kan bieden.

In contact komen met een jongerenwerker

Wil jouw kind iets aan een jongerenwerker vragen? Of heb je zelf een vraag? Er zijn verschillende manieren om in contact te komen. Ga eerst na welke organisatie in jouw woonplaats het jongerenwerk uitvoert. Dat kun je bijvoorbeeld navragen via school of bij jouw gemeente, of je kunt op internet zoeken met de zoekopdracht 'jongerenwerk + [jouw gemeente]'.

Via de website of het telefoonnummer van de organisatie die in jouw woonplaats het jongerenwerk uitvoert, kun je in contact komen met jongerenwerkers. Daarnaast hebben veel organisaties voor jongerenwerk accounts op sociale media, zoals Instagram. Ook via die weg zijn zij te bereiken.

 • Wat is jongerenwerk?

  Wat is jongerenwerk?

  Professionals
  Beleidsmakers

  Jongerenwerk is een voorziening in de pedagogische basisinfrastructuur. Deze infographic geeft een overzicht.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders