Krachtvoer

Krachtvoer is een lesprogramma over gezonde voeding voor leerlingen van de vmbo-onderbouw dat door vmbo-docenten wordt gegeven. Docenten kunnen Krachtvoer gebruiken om leerlingen te helpen om gezonde voedingskeuzes te maken. De hoofdthema's zijn fruit, drinken en gezonde snacks.

Erkend als: 
Effectief volgens goede aanwijzingen
Op: 
Door: 
Deelcommissie Jeugdgezondheidszorg, preventie en gezondheidsbevordering
Erkend als integraal vve-programma.: 
Momenteel in herbeoordeling: 
Gericht op: 
Gezondheid
Leeftijd: 
12 tot en met 14 jaar
Doel: 
Bevorderen positieve ontwikkeling
Methode: 
Groepsgerichte aanpak
Locatie: 
In de school
Uitvoering: 
Basisvoorziening

Doelgroep

Krachtvoer is gericht op vmbo-leerlingen in klas 1 en 2, alle leerwegen. De leeftijd is gemiddeld 12-14 jaar. De intermediaire doelgroep bestaat uit de docenten van deze leerlingen.

Aanpak

De modules van Krachtvoer zijn opgedeeld in vier fasen, waarin leerlingen opeenvolgende stappen in het proces van gedragsverandering doorlopen. De gevarieerde, vooral actieve lesonderdelen bestaan onder meer uit werkbladopdrachten, foto-opdrachten, omgevingsscans, animaties, voedselbereiding, proeven, quizjes en interactieve spellen.

Tijdsinvestering

Krachtvoer bestaat uit dertien modules van 30 tot 45 minuten.

Toelichting oordeel Erkenningscommissie

Krachtvoer is een helder beschreven interventie met het doel om gezond eetgedrag te bevorderen. De interventie wordt uitgevoerd in de onderbouw van het vmbo en bestaat al sinds 2002. De uitvoeringsdocumentatie is prettig en duidelijk opgeschreven met duidelijk uitgewerkte onderdelen. Er is veel en afwisselend materiaal beschikbaar en een mooie webpagina.

Krachtvoer is beoordeeld op het niveau Goede aanwijzingen van effectiviteit voor de toename van fruitconsumptie. Dit is een her-erkenning van een oordeel uit 2013; de her-erkenning is op overeenkomstig niveau als in 2013.

Meer weten?

Meer weten over deze interventie? Neem contact op met: