Youth Quality of Life (YQOL)

De Youth Quality of Life Instrument (YQOL) meet gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven bij jongeren van 11 tot 18 jaar.

Onderwerp: 
Gezondheid
Doel: 
Evaluatie
Leeftijd: 
11 tot en met 17 jaar

Doel

De YQOL is bedoeld om gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven te meten bij jongeren van 11 tot 18 jaar. Hiermee kan de effectiviteit van hulp worden geëvalueerd.

Doelgroep

Jongeren van 11 tot 18 jaar.

Materialen

Er zijn verschillende versies beschikbaar:

  • YQOL-R, een algemene versie voor jongeren van 11 tot 18 jaar
  • YQOL-S, een versie voor beleidsmakers
  • YQOL-SF, een verkorte algemene versie
  • YQOL-W, een versie voor jongeren met gewichtsproblemen
  • YQOL-FD, een versie voor jongeren met craniofaciale condities
  • YQOL-DHH, een versie voor jongeren die doof of slechthorend zijn

Overige materialen: een handleiding en een scoringsyntax.

Gebruik

De YQOL-R bestaat uit 42 stellingen die vier domeinen beslaan: hoe de jongeren over zichzelf denken, hun sociale relaties, hun cultuur en gemeenschap, en hun algemene kwaliteit van leven. Op die stellingen geeft de jongere zelf aan in hoeverre ze van toepassing zijn op hem of haar, op een schaal van 0 tot 10. De jongere kan de YQOL zelf invullen, of een onderzoeker vult de vragenlijst in middels een interview. Het invullen van de YQOL-R duurt ongeveer 15 minuten.

De verkorte versie bevat 16 vragen en kost ongeveer één minuut.

De versie voor jongeren met overgewicht (YQOL-W) bestaat uit 21 vragen.

De YQOL-R is beschikbaar in zeven talen, waaronder Nederlands. De andere versies zijn niet in het Nederlands beschikbaar.

Er is geen Nederlandse waarderingsset.

Gebruik in Routine Outcome Monitoring (ROM)

Dit instrument wordt (nog) niet gebruikt om een Reliable Change Index (RCI) te berekenen. Een Reliable Change Index brengt voor een specifieke cliënt in kaart wat het effect is van de hulpverlening.

Niet beoordeeld door COTAN

Dit instrument is niet beoordeeld door de Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Deze commissie beoordeelt de kwaliteit van psychodiagnostische instrumenten in Nederland.

Let op: Dat een instrument niet is beoordeeld, zegt nog niets over de kwaliteit.

Bestellen en meer informatie

De YQOL is ontwikkeld in de Verenigde Staten door de Seattle Quality of Life Group (SeaQOL).

De YQOL-lijsten zijn niet vrij beschikbaar en vallen onder het auteursrecht. Ze mogen daarom niet naar eigen inzicht aangepast worden. Voor gebruik is toestemming nodig van de ontwikkelaar. Die kan verkregen worden door een gebruikersovereenkomst in te vullen op Depts.washington.edu.

Aan het gebruik van de YQOL zijn kosten verbonden. Die verschillen per instrument en per gebruikersgroep. Zo zijn er verschillende prijzen voor studenten, wetenschappelijk onderzoekers, non-profitorganisaties en commerciële organisaties.

SeaQOL
seaqol@u.washington.edu

Naar de website van de ontwikkelaar