Nederland wordt diverser. Ruim een kwart van de jeugd in Nederland heeft een migratieachtergrond. Het gaat steeds beter met deze kinderen en jongeren. Hun opleidingsniveau is toegenomen en ze hebben vaker werk. Toch krijgen zij en hun ouders soms te maken met extra uitdagingen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met discriminatie? Hoe voed je kinderen op bij culturele verschillen? En waar let je als professional op als je in gesprek gaat met gezinnen met een andere achtergrond dan die van jezelf?
-
Wat als mijn kind racisme en discriminatie ervaart?
Wat als mijn kind racisme en discriminatie ervaart?Voor wieOudersRacisme en discriminatie komen vaak voor. Ook je kind kan dit overkomen. Dat is voor jullie waarschijnlijk erg moeilijk. Hoe ga je daar als ouder mee om?
-
Aansluiten bij de leefwereld en behoeften van ouders en kinderen
Aansluiten bij de leefwereld en behoeften van ouders en kinderenVoor wieProfessionalsIn je werk ontmoet je ouders en kinderen waarbij verschillen een beroep doen op je inlevingsvermogen. Hoe zorg je voor sensitief vakmanschap?
-
Kansen op de arbeidsmarkt vergroten voor jongeren met migratieachtergrond
Kansen op de arbeidsmarkt vergrotenVoor wieBeleidsmakersJongeren met een migratieachtergrond hebben gemiddeld een slechtere positie op de arbeidsmarkt. Wat kun je daar aan doen?
-
Hoe werkt meertalig opvoeden?
Hoe werkt meertalig opvoeden?Voor wieOudersVeel kinderen groeien op met meer dan één taal. Er bestaan nog veel misverstanden over meertalig opvoeden. Hoe werkt meertalig opvoeden?
Praktische informatie
-
- Ouders met cultureel diverse achtergronden ondersteunen bij opvoeden
- Samenwerken met informele netwerken
- Aansluiten bij de leefwereld en behoeften van ouders en kinderen
- Interventies toegankelijker maken
- Vertrouwensrelatie met ouders of opvoeders opbouwen
- Cultureel sensitief vakmanschap versterken
- Je bewust worden van je vooroordelen