Over geldzorgen thuis wordt vaak niet gepraat. Terwijl ongeveer een op de vijftien kinderen uit een gezin komt dat minder te besteden heeft. In jouw klas zitten dus waarschijnlijk meer jongeren die weten wat dat betekent. Je bent dus niet alleen.
Waarom praten we er niet over?
Geld is voor veel mensen een gevoelig thema. Het kan zijn dat iemand zich schaamt of zelfs angstig is om erover te praten. Hierdoor blijven geldzorgen onzichtbaar en merk je niet dat ze best vaak voorkomen. Geldzorgen zijn naar omdat het je onzeker maakt over wat je wel en niet kunt doen. Misschien loop je daardoor uitstapjes en feestjes mis of heb je geen geld om belangrijke dingen te kopen. Misschien ben je ook bang voor de toekomst. Erover praten lucht op. En wie weet, kan iemand je zelfs een handje helpen.
Met wie kan ik praten?
Over geldzorgen kun je praten met je ouders, een bekende zoals een docent, met een onbekende of met vrienden. Je kunt je verhaal ook in een groep of ergens anders vertellen, bijvoorbeeld op internet. Hier zijn wat tips:
Praten met je ouders
Praten met je ouders over jullie geldzorgen kan maken dat je elkaar daardoor beter gaat begrijpen. Dat versterkt jullie band en geeft steun. Misschien zeg je liever niets om je ouders te beschermen, maar dat is echt niet nodig. De meeste ouders vinden het juist fijn om te weten waar jij mee zit zodat ze je kunnen helpen. De GGD heeft een pagina met tips over in gesprek gaan met je ouders over moeilijke onderwerpen.
Praten met een bekende
Lukt het je niet om met je ouders te praten? Probeer dan met een bekende te praten. Is er een familielid dat je vertrouwt? Of een docent bij wie je je zorgen kwijt kan? Bedenk dat veel volwassenen weten wat armoede is. Vaak kunnen zij met je meedenken. Misschien heb je aan een luisterend oor al genoeg.
Bekijk het filmpje waarin Anashya met haar nicht Shreyah in gesprek gaat over hoe het is om op te groeien in armoede. Shreyah wist dit nog niet lang.
Praten met een onbekende
Wil je gewoon eens je verhaal kwijt? Bij de Kindertelefoon kun je anoniem je verhaal doen. De vrijwilligers van de Kindertelefoon spreken vaker kinderen die zich zorgen maken over geld. Ze weten dus wat jij meemaakt. Je kunt ook met iemand van (ongeveer) jouw leeftijd chatten. Ben je 18+? Dan kun je bij Alles Oké terecht.
Praten met leeftijdsgenoten
Je vrienden vertellen over jouw situatie en jouw zorgen kan enorm opluchten. Bovendien kunnen zij hierdoor voortaan rekening met jou houden. Zo kan je het aan je vrienden vertellen:
- Bepaal wat je precies wilt vertellen. Misschien zijn er ook dingen die je liever voor jezelf houdt. Maak een lijstje van wat je graag wilt dat je vrienden weten.
- Bedenk aan wie je het graag vertelt. Wil je dat ze het allemaal weten of neem je liever één iemand in vertrouwen? Alles mag.
- Zoek een rustig moment uit zodat iedereen de tijd en ruimte heeft om goed naar jou te luisteren. Vind je het heel spannend? Kies dan een moment waarop jullie samen iets doen, zoals samen wandelen, fietsen, huiswerk maken of iets bakken. Het is dan rustig, maar je hoeft iemand niet direct aan te kijken en hebt afleiding. Doe het op een moment dat je je goed voelt. Dan sta je sterker in je schoenen.
- Begin het gesprek met vertellen hoe je je voelt. Begin bijvoorbeeld met: 'Ik vind het heel spannend om dit te zeggen' of 'Er is iets wat ik je al een tijdje wil vertellen, maar ik vind dat best eng'.
- Vertel je vrienden wat ze voor je zouden kunnen doen. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om vaker iets te doen wat geen geld kost, zoals een filmavond thuis.
- Wil je dat het tussen jou en je vrienden blijft? Vertel dat er dan bij.
Je verhaal doen in een groter verband
Bekijk het filmpje waarin Romy (12) haar klasgenoten een informatiefilmpje laat zien waarin ze eerlijk vertelt over armoede.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.