Praten over geldzorgen

Over geldzorgen praten kan best moeilijk zijn. Toch zitten er in elke klas wel een paar kinderen die in armoede opgroeien. Je bent dus niet alleen. Het kan fijn zijn om over je geldzorgen te praten. Hoe doe je dat?

Waarom praten we niet over geldzorgen?

Geld is voor veel mensen een gevoelig onderwerp. Je schaamt je ervoor of durft er niet over te praten. Hierdoor blijven geldzorgen onzichtbaar, terwijl ze je wel een naar gevoel kunnen geven. Ze kunnen je onzeker maken over wat je wel en niet kunt doen. Misschien loop je daardoor uitstapjes en feestjes mis. Het kan dat je geen geld hebt om belangrijke dingen te kopen. Of misschien ben je ook bang voor de toekomst. Erover praten lucht vaak op. En misschien kan iemand je verder helpen. 

Met wie kan ik over geldzorgen praten?

Over geldzorgen kun je praten met je ouders, vrienden of een bekende zoals een docent. Maar je kunt ook praten met een onbekende, in een groep of ergens anders, bijvoorbeeld online. Hier zijn wat tips.

Praten met je ouders

Door met je ouders te praten over jullie geldzorgen kun je elkaar beter begrijpen. Dat versterkt jullie band en geeft steun. Misschien zeg je liever niets om je ouders te beschermen, maar dat is niet nodig. De meeste ouders vinden het juist fijn om te weten waar jij mee zit. Daardoor kunnen ze je helpen. De GGD heeft een pagina met tips over in gesprek gaan met je ouders over moeilijke onderwerpen.

Praten met een bekende

Is er een familielid dat je vertrouwt? Of een docent bij wie je je zorgen kwijt kunt? Vaak kunnen zij met je meedenken. Maar misschien heb je al genoeg aan gewoon iemand die naar je luistert. Je kunt ook je vrienden vertellen over je situatie en zorgen. Ook dat kan opluchten. Bovendien kunnen zij hierdoor voortaan rekening met jou houden. Door bijvoorbeeld samen leuke dingen te doen die geen geld kosten. 

Bekijk het filmpje waarin Anashya met haar nicht Shreyah in gesprek gaat over hoe het is om op te groeien in armoede. Shreyah wist dit nog niet lang.

Praten met een onbekende

Wil je gewoon eens je verhaal kwijt? Bij de Kindertelefoon kun je anoniem je verhaal doen. De vrijwilligers van de Kindertelefoon praten vaker met kinderen die zich zorgen maken over geld. Ze weten dus wat jij meemaakt. Je kunt ook met iemand van ongeveer jouw leeftijd chatten.

Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je terecht bij de Alles Oké? Supportlijn.

Tips voor het gesprek over geldzorgen

  • Bedenk wat je precies wilt vertellen. Misschien zijn er ook dingen die je liever voor jezelf houdt. Maak bijvoorbeeld een lijstje van wat je graag wilt vertellen.
  • Bedenk aan wie je het graag vertelt. En wil je het aan een groep vertellen of neem je liever één iemand in vertrouwen? 
  • Zoek een rustig moment uit zodat iemand de tijd en ruimte heeft om goed naar jou te luisteren. Vind je het heel spannend? Kies dan een moment waarop jullie samen iets doen, zoals wandelen of fietsen. Dan hoef je iemand niet direct aan te kijken en heb je afleiding. Doe het op een moment dat je je goed voelt. Dan sta je sterker in je schoenen.
  • Begin het gesprek met vertellen hoe je je voelt. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik vind het heel spannend om dit te zeggen' of: 'Er is iets wat ik je al een tijdje wil vertellen, maar ik vind dat best eng.'
  • Vertel wat de ander voor je kan doen. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om vaker iets te doen wat geen geld kost, zoals een filmavond thuis.
  • Wil je dat wat je vertelt tussen jou en de ander blijft? Zeg dat er dan bij.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren