Mijn ouders hebben stress door geldzorgen

Veel ouders maken zich zorgen als er minder geld is. Dit kan thuis voor stress zorgen. Dat merk jij waarschijnlijk ook.

Is die stress mijn schuld?

Nee, die stress komt niet door jou. Veel mensen met geldzorgen hebben stress. Ze maken zich er bijvoorbeeld zorgen over hoe ze jou en zichzelf kunnen geven wat jullie nodig hebben. Van alle middelbare scholieren merkt 19 procent dat hun ouders zich zorgen maken over geld. Als die geldzorgen lang duren, kan de stress erger worden.

Wat is stress?

Stress ontstaat wanneer er te veel spanning is. Hoe iemand zich voelt, kun je zien als een weegschaal. Die is in evenwicht als er tegenover spanning genoeg leuke dingen staan. Bij erge zorgen is er veel spanning. De kant van de spanning wordt dan te zwaar en de weegschaal slaat door. Daardoor krijg je het gevoel dat je het probleem niet kunt oplossen. En dat geeft stress.

Wat gebeurt er door stress?

Dat kan verschillen. Je ouders kunnen bijvoorbeeld vaker boos of verdrietig zijn. Het kan ook zijn dat ze dingen vergeten of minder goed naar jou luisteren. Hierdoor kan het thuis minder gezellig worden. 

Wat betekent dit voor mij?

Misschien word je zelf ook boos of verdrietig van de geldzorgen thuis. Dan kan het soms helpen om elke dag op te schrijven wat wel leuk, mooi, grappig of gezellig was. Dat je lekker gevoetbald hebt, moest lachen met je broertje of zusje, of een leuke dag op school had. Door dit voor jezelf op te schrijven krijg je positieve gedachten. Dat helpt in een tijd die moeilijk voor je is. Misschien willen je ouders wel met je meedoen.

Laat je ouders weten hoe je je voelt

Vertel je ouders over je zorgen. Misschien hebben zij helemaal niet door hoe moeilijk jij dit vindt. Je hoeft je niet groot te houden. Merk je dat je vaak verdrietig of bang bent? Vertel dit ook aan je ouders zodat jullie samen kunnen kijken wat je kunt doen om je beter te voelen.

Wat als je ouders je schoolspullen niet kunnen betalen? Bekijk het filmpje.

Even wat extra hulp

Als met je ouders praten je niet genoeg helpt, kun je ook op andere plekken hulp zoeken. Je kunt er bijvoorbeeld op school over vertellen aan jouw juf, meester of docent of mentor.

Wil je even praten of de ervaringen van andere kinderen en jongeren horen? Je kunt bellen met De Kindertelefoon: 0800-0432 of met hen chatten op Kindertelefoon.nl. De vrijwilligers van De Kindertelefoon spreken veel kinderen uit gezinnen met geldzorgen. Dus zij zullen het goed begrijpen als jij het moeilijk vindt.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren