Ik heb geldzorgen of schulden

Hoe ouder je wordt, hoe meer geldzaken je zelf moet regelen. Denk aan een telefoonabonnement, zorgkosten, studiekosten en huur. Maar veel spaargeld heb je als jongere meestal nog niet. Daardoor kun je soms krap bij kas zitten of je rekeningen niet op tijd betalen. Grijp snel in om te voorkomen dat je echt in de problemen komt.

Je voorbereiden op financiële verantwoordelijkheid

Als je achttien wordt, verandert er in korte tijd veel op financieel gebied. Bereid je hierop voor. Zet je financiële situatie op een rijtje. Verschillende websites kunnen je hierbij helpen.

Achttien geworden?

Of je de belangrijkste dingen geregeld hebt, zie je op Geldplan bijna 18. Daar zie je ook wat er rond school, werken en wonen verandert.

Zet de boel op een rijtje

Maak een jaarbegroting. Je hebt dan een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven over een heel jaar. Zo weet je of je geld overhoudt of ergens op moet besparen. Bekijk voor tips de informatie van Nibud voor studenten over een begroting maken.

In de app SaldoBaas kun je je inkomsten en uitgaven bijhouden. De app geeft je een seintje als er rekeningen worden afgeschreven. Houd de app wel goed bij anders werkt het niet.

Lees je in

Een website over geld voor én door jongeren is Moneyfit. Hier vind je de antwoorden op veel financiële vragen en kun je hulp bij je eigen geldzaken krijgen.

Wijzer in Geldzaken geeft informatie over 18 worden, studeren en je eerste baan.

Weinig geld?

Heb je weinig geld? Dan heb je op je achttiende soms ook recht op tegemoetkomingen. Zie bijvoorbeeld de informatie over deze tegemoetkomingen en waar je aan moet voldoen:

Zorgen over je geld

Geldtekort of een schuld hoeft niet meteen een probleem te zijn. Wel is het belangrijk om te voorkomen dat je schulden zo groot worden dat je ze niet meer kunt afbetalen. Daarom is het belangrijk om vroeg in te grijpen. Dat kun je als volgt doen.

Overzicht krijgen 

Bij wie heb je schulden en hoe hoog zijn die? Houd in de gaten of het je lukt om al je aflossingen te betalen. Hulp bij het maken van een overzicht en de stappen daarna vind je op Zelf je schulden regelen.

Contact zoeken

Zoek contact met de organisaties die je niet meer kunt betalen. Leg je situatie uit. Wees eerlijk en vertel duidelijk waarom je niet kunt betalen. Vertel ook hoelang je denkt dat dat gaat duren. Vraag om concrete afspraken. Hoe lang krijg je uitstel? Wat gebeurt er daarna? Wie is je contactpersoon? Met wie heb je gesproken?

Vraag altijd om een bevestiging van je afspraken per mail of brief. Het Nibud heeft een voorbeeldbrief voor deze situatie.

Een buddy zoeken

Met de FiKks app kan je gratis en anoniem aan de slag met een buddy, bijvoorbeeld voor het maken van betalingsafspraken.

Via Humanitas Get a Grip kun je als je tussen de 18 en 24 jaar bent hulp krijgen bij je financiële administratie. De vrijwilligers zijn net als jij jong en begrijpen je situatie.

Grote schulden

Zoek direct hulp als je de schulden niet meer onder controle krijgt. Laat iemand je helpen bij het treffen van betalingsregelingen. Zo voorkom je dat de schuld blijft oplopen. Sommige gemeenten hebben een hulptraject voor jongeren zoals jij.

Weet je niet waar je terecht kunt? Bel dan met 0800-8115. Dit is een landelijk hulpnummer voor mensen met schulden. Zij kunnen je doorverwijzen naar de juiste plek.

Podcasts over schulden

Aflevering 26 van de Tussenuur Podcast gaat over schulden. Zo vertellen Aloysha en Jeansen over hun schulden (8.000 en 60.000 euro) en hoe ze proberen daaruit te komen.

In de podcast Praat Money Met Me gaat Edson da Graça met drie ervaringsdeskundigen in gesprek over schulden. De onderwerpen online shoppen, snel aan geld komen en schaamte komen aan bod.

Zorgen voor jezelf

Schulden zorgen niet alleen voor geldzorgen. Ze geven ook stress en verdriet. Misschien maak je je zorgen om je toekomst of kom je niet goed toe aan andere belangrijke dingen zoals school, werk of studie. Weet dat je er niet alleen voor staat.

Je kunt voor hulp altijd terecht bij je huisarts. Vind je dat nog te eng? Bel of chat dan anoniem met de vrijwilligers van @ease en Alles Oké?. Zij bieden een luisterend oor en kunnen meedenken over wat je verder kunt doen.

Alle pagina’s over armoede

Naar het overzicht

Ellen Donkers

Ellen Donkers

adviseur en onderzoeker