Hulp om rond te komen

Kun je voor je kind iets niet betalen of heb je geld nodig voor andere belangrijke dingen? Kijk dan van welke regelingen je gebruik kunt maken. Je kunt ook hulp krijgen om je geldzaken op orde te brengen. Lees waar je terecht kunt. 

Toeslagen

Als je een laag inkomen hebt, kun je recht hebben op toeslagen. Denk hierbij aan tegemoetkomingen in de kosten voor zorg, een huurwoning, kinderen en kinderopvang. Meer informatie over deze toeslagen vind je op de website van de Belastingdienst.

Misschien heb je ook recht op individuele inkomenstoeslag. Die kun je aanvragen bij je gemeente. 

Voorkomen en oplossen van schulden

Gemeenten bieden hulp bij het voorkomen en het oplossen van schulden. Je kunt voor die hulp bij de gemeente terecht als je:

  • moeite hebt om rond te komen.
  • bang bent om in de schulden te raken en dat wilt voorkomen.
  • aanmaningen van schuldeisers krijgt.

Op de website van je gemeente staat hoe je in contact kunt komen met schuldhulpverlening.

Heb je geen grote schulden, maar maak je je wel zorgen over je geldzaken? Voor meer informatie kun je ook terecht bij het Nibud: 

Tips van ervaringsdeskundige

Het is moeilijk om goed met geld om te gaan als je in de stress zit. Maar zet je schaamte en trots opzij en zoek snel genoeg hulp als je ziet dat je het niet meer zelf kunt. Stap naar de gemeente en kijk welke voorzieningen er zijn. Dat is een van de tips van Angela die ook geldzorgen had.

Lees het verhaal van Angela

Boodschappen, kleding en speelgoed

Kun je geen boodschappen voor je gezin betalen? Dan kun je terecht bij de lokale voedselbank. Daarvoor moet je wel aan de maximale inkomenseis van de gemeente voldoen. Op de website van de Voedselbank staat welke voedselbank bij jou in de buurt zit. Daar kun je ook zien of je voor hulp in aanmerking komt

Verder zijn er in Nederland ook kleding- en speelgoedbanken. Zoek op internet naar je gemeente en de term 'speelgoedbank' of 'kledingbank'. Je ziet dan meestal snel waar je terechtkunt.

Deelnemen aan sport en cultuur

Voor je kinderen kun je bij het digitale loket Samen voor alle Kinderen geld aanvragen voor een schoolreisje, zwemles, een andere sport, muziek-, theater- of dansles en een uitje of een verjaardagsbox. Ook leerkrachten, huisartsen en wijkteams kunnen dat voor kinderen aanvragen. De hulp komt van vier organisaties: Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp.

Daarnaast hebben veel gemeenten voor mensen met een laag inkomen een stadspas. Daarmee krijg je korting op sport en cultuur. Op de website van je gemeente kun je zien of jouw gemeente zo'n stadspas geeft.

Vakantie

Stichting Weekje Weg organiseert vakanties voor (eenouder)gezinnen die daar geen geld voor hebben. Dat kan een vakantie zijn voor alleen jullie gezin. Of een groepsvakantie met meerdere gezinnen met kinderen tot en met 12 jaar. Het vervoer, eten, een slaapplek en activiteiten worden allemaal voor jullie geregeld en (deels) betaald. Lees op de website van Stichting Weekje Weg of jouw gezin hiervoor in aanmerking komt. 

Hulp dichtbij huis

Op de website Hulp bij Armoede van Stichting Armoedefonds vind je plaatselijke organisaties die hulp bieden bij armoede. Bijvoorbeeld organisaties die je helpen met schulden, het regelen van een fiets of het kunnen deelnemen aan schoolactiviteiten.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders