Gebruik maken van hulp om rond te komen

Als je voor je kind iets niet kunt betalen of financiële ondersteuning nodig hebt, kun je gebruikmaken van tegemoetkomingen en regelingen. Je kunt ook hulp krijgen bij het op orde brengen van je geldzaken. Hieronder lees je waar jij terecht kunt. 

Toeslagen

Als je een laag inkomen hebt, kun je recht hebben op toeslagen. Denk hierbij aan tegemoetkomingen in de kosten voor zorg, een huurwoning, kinderen en kinderopvang. Meer informatie over deze toeslagen vind je op de website van de Belastingdienst.

Studeer je en kun je vanwege een medische beperking daarnaast niet werken? Dan kun je een individuele studietoeslag aanvragen via de gemeente.

Bij een laag inkomen kun je ook recht hebben op individuele inkomenstoeslag.

Voorkomen en oplossen van schulden

Gemeenten bieden hulp bij het voorkomen en het oplossen van schulden. Je kunt bij de gemeente terecht wanneer je:

  • moeite hebt om rond te komen.
  • bang bent om in de schulden te raken en dat wilt voorkomen.
  • als je te maken hebt met aanmaningen van schuldeisers. Op de website van jouw gemeente kun je vinden hoe je in contact komt met schuldhulpverlening.

Maak je je zorgen over je financiën? Dan kun je voor meer informatie ook terecht bij het Nibud:

Tips van ervaringsdeskundige

Het is moeilijk om goed met geld om te gaan als je in de stress zit. Maar zet je schaamte en trots opzij en zoek snel genoeg hulp als je ziet dat je het niet meer zelf kunt. Stap naar de gemeente en kijk welke voorzieningen er zijn. Dat is een van de tips van Angela die ook geldzorgen had.

Lees het verhaal van Angela

Boodschappen, kleding en speelgoed

Als je geen boodschappen voor jouw gezin kunt betalen kun je terecht bij de lokale voedselbank. Voorwaarde is wel dat je aan de maximale inkomenseis van de gemeente voldoet. Op de website van Voedselbanken Nederland vind je een voedselbank bij jou in de buurt en kun je zien of je daarvoor in aanmerking komt.

Naast voedselbanken kent Nederland ook kleding- en speelgoedbanken. Wanneer je op Google zoekt naar jouw gemeente en de term 'speelgoedbank' of 'kledingbank', dan zie je vaak al snel waar je terecht kunt.

Deelnemen aan sport en cultuur

Diverse gemeenten bieden mensen met een laag inkomen een stadspas die korting geeft op sport en cultuur. Op de website van jouw gemeente kun je zien of jouw gemeente zoiets aanbiedt.

Via het digitale loket Samen voor alle Kinderen kun je geld aanvragen voor een schoolreisje, zwemles of een andere sport, muziek-, theater- of dansles, een uitje of een verjaardagsbox. Bij dit loket kunnen ouders en professionals zoals leerkrachten, huisartsen, wijkteams een aanvraag doen voor de hulp van vier organisaties: Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp.

Andere initiatieven

  • Stichting Weekje Weg organiseert vakanties voor gezinnen die daar geen geld voor hebben. Kijk op de website of jouw gezin hiervoor in aanmerking komt.
  • Op de website Hulp bij Armoede kun je lokale organisaties vinden die hulp bieden bij armoede.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders