Gebruik maken van hulp om rond te komen

Als je voor je kind iets niet kunt betalen of financiële ondersteuning nodig hebt, kun je gebruikmaken van tegemoetkomingen en regelingen. Je kunt ook hulp krijgen bij het op orde brengen van je geldzaken. Hieronder staat een lijstje van regelingen van de overheid, gemeenten en aanvullende initiatieven. 

Landelijke overheid en gemeenten

  • Mensen met lage inkomens hebben recht op toeslagen, zoals een tegemoetkoming in de kosten voor zorg, een huurwoning, kinderen en kinderopvang. Meer informatie over deze toeslagen vind je op de website van de Belastingdienst.
  • Mensen die studeren en daarnaast niet kunnen werken, kunnen een individuele studietoeslag aanvragen via de gemeente.
  • Bij een laag inkomen kun je ook recht hebben op individuele inkomenstoeslag.
  • Gemeenten bieden ook hulp bij het voorkomen en het oplossen van schulden. Je kunt bij de gemeente terecht als je moeite hebt om rond te komen, bang bent om in de schulden te raken en dat wilt voorkomen, of als je te maken hebt met (aanmaningen van) schuldeisers. Op de website van jouw gemeente kun je vinden hoe je in contact komt met schuldhulpverlening.
  • Sommige gemeenten bieden mensen met een minimaal inkomen een stadspas die korting geeft op sport en cultuur. Op de website van jouw gemeente kun je zien of jouw gemeente zoiets aanbiedt.

Aanvullende initiatieven

  • Via het digitale loket Samen voor alle Kinderen kun je geld aanvragen voor een schoolreisje, zwemles of een andere sport, muziek-, theater- of dansles, een uitje of een verjaardagsbox. Bij dit loket kunnen ouders en professionals (zoals leerkrachten, huisartsen, wijkteams) een aanvraag doen voor de hulp van vier organisaties: Stichting Leergeld, Jeugdfonds Sport & Cultuur, Stichting Jarige Job en Nationaal Fonds Kinderhulp.
  • Als je geen boodschappen voor jouw gezin kunt betalen kun je terecht bij de lokale voedselbank. Voorwaarde is wel dat je en aan de maximale inkomenseis van de gemeente voldoet. Op de website van Voedselbanken Nederland vind je een voedselbank bij jou in de buurt en kun je zien of je daarvoor in aanmerking komt.
  • Stichting Weekje Weg organiseert vakanties voor gezinnen die daar geen geld voor hebben. Kijk op de website van Stichting Weekje Weg of jouw gezin hiervoor in aanmerking komt.
  • Op de website Hulp bij Armoede kun je lokale organisaties vinden die hulp bieden bij armoede.

Alle pagina's over armoede

Naar het overzicht

Ellen Donkers

Ellen Donkers

adviseur en onderzoeker