Praten over hoe je je voelt

Iedereen wil lekker in zijn vel zitten, maar dat lukt niet altijd. Soms is het lastig om je gedachten op een rijtje te zetten en erachter te komen waarom je je even niet zo fijn voelt. En om te bedenken wat je weer blij kan maken. Het kan dan helpen om hierover met mensen om je heen te praten, ook als het juist goed met je gaat. Door te praten over hoe je je voelt, zorg je er ook voor dat anderen je begrijpen. Daardoor wordt het makkelijker om samen oplossingen te bedenken als je met problemen waar je zelf geen raad mee weet. De volgende tips kunnen je helpen om een gesprek te starten met iemand die je vertrouwt.

Ga samen iets doen tijdens het praten

Tijdens een activiteit is het vaak gemakkelijker om een gesprek op gang te brengen. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, een wandeling, een autoritje of tijdens het koken of afwassen. Het kan dan ook helpen om over iets luchtigs te beginnen en wanneer het goed voelt in te gaan op hoe jij je voelt.

Bedenk een gespreksstarter

En zelfs dan kan het nog lastig zijn. Misschien helpen deze gespreksstarters jou:

  • 'Ik zit wel lekker in mijn vel nu. Ik ben benieuwd waardoor dat eigenlijk komt, zodat ik ervoor kan zorgen dat het zo blijft. Wat denk jij?'
  • 'Ik voel soms best veel stress door school, huiswerk, sport en al het andere wat ik doe.  Hoe zorg jij ervoor dat het je niet te veel wordt? En waar krijg jij energie van? Misschien kan ik daar wat van leren!'
  • 'Ik voel soms best veel stress door school, huiswerk, sport en al het andere wat ik doe, heb jij dat eigenlijk ook? Hoe zorg jij ervoor dat het je niet te veel wordt? Misschien kan ik daar wat van leren!'

Schrijf je gevoelens op

Als mensen je willen helpen, komen ze soms al met oplossingen terwijl ze nog niet het hele verhaal kennen. Maak een lijstje met dingen die je wilt zeggen of vragen die je wilt stellen. Als jij hebt gezegd of gevraagd wat je wilde, kan de ander met je meedenken over hoe jullie daar samen mee kunnen omgaan.

Als jullie van mening verschillen, kunnen jullie aan de hand van het lijstje bekijken wat jij belangrijk vindt, en waar jullie elkaar in vinden. Daarnaast kan het ook helpen om niet af te dwalen van het onderwerp. Als jullie afdwalen, pak je het lijstje er weer bij.

Mocht je het vervelend vinden als de ander weet dat jij dit gesprek hebt voorbereid, maak het lijstje dan op je telefoon. Zo kan je 'm er toch bijhouden om steun uit te halen, maar hoeft de ander niet te zien wat jij doet op je telefoon.

De woorden vinden om over je emoties te praten

'Tevreden zijn', 'lekker in je vel zitten', 'veel energie hebben', 'gelukkig' zijn' of juist 'veel stress hebben', 'je ongelukkig voelen' of 'geen energie hebben'. Het kan heel moeilijk zijn om de goede woorden te vinden om te beschrijven hoe het met je gaat. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:

  • Je kunt je leven indelen in sociale contacten, emoties, lichamelijke gezondheid, leren en ontwikkelen en zingeving. Dat kan helpen om je gevoel onder woorden te brengen. Zie ook de pagina Goed voor jezelf zorgen.
  • Je gemoedstoestand is soms zo veranderlijk als het weer. Inzicht in je gemoedstoestand kan je helpen om je gevoel te plaatsen. Benieuwd naar het weerbericht voor jouw mentale toestand? Doe de Check-je-Bui-test.
  • Levensliedjes is een online videoserie waarin jongeren met mentale problemen met een artiest op stap gaan en een nummer schrijven dat helpt om het gesprek aan te gaan over hun mentale gezondheid. Dit kan je helpen om inspiratie te vinden voor de juiste woorden voor zo'n gesprek en om te zien dat jij niet de enige bent!

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren