Seksuele oriëntatie en genderidentiteit worden vaak samen genoemd. Waar seksuele oriëntatie gaat over gevoelens ten opzichte van een ander, gaat genderidentiteit over jezelf als individu. Veel jongeren ervaren gevoelens die met deze begrippen samenhangen, of denken erover na.
Seksuele oriëntatie
Seksuele oriëntatie gaat over tot wie je je seksueel of romantisch aangetrokken voelt, met wie je een relatie of seks zou willen, en over hoe je jezelf noemt. Dat is niet altijd eenduidig. Je kunt je bijvoorbeeld aangetrokken voelen tot personen van het andere geslacht, maar toch seks hebben met iemand van je eigen geslacht. Of misschien noem je jezelf homoseksueel, maar heb je soms ook gevoelens voor iemand van het andere geslacht. Naarmate je ouder wordt, kan je seksuele oriëntatie veranderen, maar dat hoeft niet. Wil je meer weten over je seksuele oriëntatie? Kijk dan op Seksualiteit.nl.
Seksuele en romantische aantrekking
Seksuele aantrekking is niet hetzelfde als romantische aantrekking. Je kunt je lichamelijk (seksueel) aangetrokken voelen tot iemand voor wie je ook verliefde (romantische) gevoelens hebt. Maar seks zonder verliefdheid komt ook voor. En andersom kan het ook zijn dat je je niet seksueel, maar wel romantisch tot iemand voelt aangetrokken.
Achtergrond seksuele oriëntatie
Uit studies blijkt dat de seksuele oriëntatie van mensen deels afhankelijk is van de hoeveelheid testosteron in het lichaam van de moeder tijdens haar zwangerschap. Tevens kan seksuele oriëntatie deels erfelijk bepaald zijn. Hoe iemands seksuele oriëntatie ontwikkelt, hangt af van de culturele en religieuze omgeving waarin iemand opgroeit. Niet iedere cultuur of religie erkent verschillende seksuele oriëntaties, maar dat betekent niet dat ze er niet zijn.
Soorten seksuele oriëntatie
De meeste mensen identificeren zich op seksueel gebied als heteroseksueel. Andere seksuele oriëntaties zijn bijvoorbeeld homoseksueel, lesbisch, biseksueel, panseksueel of aseksueel. Sommige jongeren gebruiken liever het woord 'queer' om aan te geven dat ze niet heteroseksueel zijn of niet voldoen aan de gendernormen. Andere jongeren vinden het prettiger om zich in meerdere categorieën of helemaal niet te identificeren met dergelijke definities.
Meer informatie
Voor jongeren: Seksuele oriëntatie: op wie val je en hoe noem je jezelf? (Rutgers)Voor jongeren: Veelgestelde vragen (Iedereen is anders)Voor zorgprofessionals: Seksuele oriëntatie (Rutgers)Voor onderwijsprofessionals: Gender- seksuele diversiteit in het onderwijs (Gendi)
