Merk je dat iemand in jouw omgeving steeds extremere of radicalere meningen krijgt? Maak je je zorgen over hem of haar? Het is dan belangrijk dat je hier met iemand over praat. Maar bij wie kun je met deze zorgen terecht? Op deze pagina hebben we wat tips voor je op een rijtje gezet.
Signalen
Het is heel normaal als jij en iemand in je omgeving een andere mening over iets hebben. Maar misschien merk je dat die andere persoon steeds extremere meningen krijgt. En dat je daar niet meer normaal met hem of haar over kunt praten. Je maakt je misschien zorgen, en hebt een onderbuikgevoel dat het niet goed gaat met die persoon.
Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat iemand aan het radicaliseren is. Een paar voorbeelden:
- Iemand heeft een afwijzende houding tegenover autoriteiten en de samenleving in het algemeen.
- In de manier van communiceren en praten benoemt iemand steeds meer tegenstellingen, bijvoorbeeld door meer in wij-zij-termen te praten.
- Iemand verbreekt vriendschappen met vriendengroepen of andere sociale groepen en raakt veel meer betrokken bij nieuwe radicale vrienden of groepen.
Lees meer over signalen waar je op kunt letten
Hierbij is het wel belangrijk om te onthouden dat één signaal niet direct betekent dat iemand aan het radicaliseren is. Als je je zorgen maakt over iemand en bang bent dat hij of zij misschien aan het radicaliseren is, is het belangrijk om je zorgen te bespreken. Bijvoorbeeld met mensen in de omgeving van de jongere, zoals vrienden of familieleden. Dit geeft jou de kans om te checken of zij de signalen herkennen.
Misschien vind je het spannend om hierover met iemand anders te praten, of ben je bang dat je iemand verklikt door je zorgen te delen. Dat is niet gek, maar toch is het belangrijk om je zorgen te bespreken. Hou in gedachten dat je het doet om de ander te helpen.
Pedagoog Stijn Sieckelinck van de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam legt in een video uit hoe je het beste in gesprek kunt gaan met iemand met een extreme mening.
Bij welke organisaties kan ik terecht?
Er zijn verschillende organisaties die jou kunnen helpen. Zij hebben veel kennis over radicalisering en kunnen bijvoorbeeld meedenken over de signalen die jij ziet, of over wat er nodig is om die persoon te helpen.
- Het Landelijk Steunpunt Extremisme (LSE) ondersteunt bij alle vragen over radicalisering en extremisme. Het Landelijk Steunpunt Extremisme is op werkdagen telefonisch bereikbaar tussen 09:00 en 17:00 uur via 088 – 20 80 080 of via de website.
- Platform JEP biedt op zijn website veel informatie over radicalisering, extremisme en polarisatie.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.