Andere mensen beslissen of jij in een pleeggezin gaat wonen. Zij vinden dat beter voor jou. Het is natuurlijk belangrijk dat ze ook naar jou luisteren. En dat jij in het pleeggezin mag meepraten over jouw leven. Waar heb jij iets over te zeggen?
Contact houden met familie en vrienden
Het is belangrijk om jouw hulpverlener, ouders en pleegouders te laten weten wie je graag wilt blijven zien. Misschien woont jouw broertje of zusje na de uithuisplaatsing in een ander pleeggezin dan jij. Dan wil je waarschijnlijk graag weten hoe het daarmee gaat. Maar het kan dat je ook contact wilt met andere familieleden. Hier kun je met jouw pleegouders, ouders en hulpverlener afspraken over maken.
Na de verhuizing wil je misschien ook je vrienden blijven zien. Het is fijn als dat kan bij alle veranderingen. Soms is dat lastiger, omdat jullie verder van elkaar wonen. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld afspreken om voortaan af en toe bij elkaar te logeren.
Doorgaan met hobby's
Soms kun je dezelfde hobby houden en bij je club blijven, bijvoorbeeld om te voetballen of turnen. Maar misschien woon je daarvoor nu te ver weg. Zoek dan met jouw pleegouders een club in de buurt. Als je het juist leuk vindt om iets nieuws te proberen, mag een andere leuke hobby natuurlijk ook.
Huisregels
Elk gezin is anders en daarom hebben alle gezinnen hun eigen huisregels. In jouw pleeggezin zijn er misschien regels waar jij niet aan gewend bent. Bijvoorbeeld dat je samen aan tafel eet of allemaal een eigen slaapkamer hebt. Ook kunnen er andere regels zijn voor gamen of internetten. In het begin is dat wennen. Lukt dat niet goed? Of ben je het niet eens met bepaalde huisregels? Praat er dan met elkaar over. Leg aan de pleegouders uit waarom je een regel lastig vindt. En bedenk welke regel je wel fijn vindt. Zo kunnen jullie samen een nieuwe regel of een andere oplossing vinden.
Zakgeld
Pleegouders mogen zelf beslissen of ze jou zakgeld geven en hoeveel. Ze zijn niet verplicht dat te doen. Als je graag zakgeld wilt, vraag dan aan je pleegouders wat zij daarvan vinden. Zijn ze het met je eens? Spreek dan af hoeveel zakgeld je krijgt en wanneer. Vinden ze het niet nodig om je zakgeld te geven? Vraag dan waarom niet. Ze hebben er vast een goede reden voor. Misschien willen jouw ouders of andere familieleden ook graag zakgeld of wat extra's geven als jullie elkaar zien. Dan kan het fijn zijn om daar met jouw ouders en pleegouders afspraken over te maken. Daardoor is het voor iedereen duidelijk hoeveel geld jij krijgt en van wie.
Lees ook
-
Waar kom ik terecht als ik uit huis word geplaatst?
Waar kom ik terecht als ik uit huis word geplaatst?Voor wieJongerenAls je niet meer thuis kunt wonen, verhuis je soms naar een pleeggezin. Wat kun je verwachten als je naar een pleeggezin gaat?
-
Wie ben ik als pleegkind?
Wie ben ik als pleegkind?Voor wieJongerenHet kan voor jou als pleegkind in een pleeggezin lastig zijn om je vast te houden aan je eigen identiteit. Hoe ga je hiermee om?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.