Pesten kan de sfeer in de klas, je team of vriendengroep behoorlijk verpesten. Ook al word je zelf niet gepest en ben je zelf geen pester, je hebt het wel door. Misschien ben je bang dat je ook slachtoffer wordt, of voel je je schuldig omdat je niets doet of omdat je lacht om de grapjes. Wat kun je doen als je ziet dat er gepest wordt?
Wat kan ik doen?
Pesten is een groepsproces. Dit betekent dat er meerdere personen of groepen bij betrokken zijn. Behalve de pester en degene die gepest wordt, zijn er anderen bij. Misschien zie je het zelf wel eens gebeuren, maar durf je er niets van te zeggen. Toch is het belangrijk dat degene die gepest wordt hulp krijgt. Want die persoon kan zich door het pesten heel alleen voelen, en dat verergert wanneer niemand er iets over zegt. Voor pesters is het bovendien een soort aanmoediging: als niemand er iets van zegt en als anderen blijven meelachen, voelen zij zich populair. Dit geldt net zo goed voor online pesten.
Een paar tips voor hoe je dan wél met pesten kunt omgaan:
- Wees aardig tegen de persoon die gepest wordt. Dat kun je doen door eens mee te lopen of fietsen of een aardig berichtje te sturen. Of door die persoon te vragen om mee te doen bij activiteiten en te laten zien dat hij of zij zich niet alleen hoeft te voelen. Misschien kost het tijd om hun vertrouwen te winnen, misschien denkt de persoon die gepest wordt dat het een val of een truc is. Wees dus geduldig en blijf aardig. Laat zien dat je betrouwbaar bent.
- Praat erover in de groep, met je klas- of teamgenoten. Je bent vast niet de enige die het pesten merkt en vindt dat het moet stoppen. Zeg bijvoorbeeld samen tegen de pesters dat jullie het niet leuk vinden, en dat het de sfeer in de groep verpest.
- Praat erover met je ouders, leraren, coaches of andere volwassenen.
- Dit kan in het begin misschien als klikken of verraden voelen, maar dat is het niet. Het is helpen. De school, sportclub of je ouders kunnen helpen met het zoeken naar een oplossing voor het pesten. Wanneer niemand zich uitspreekt, gebeurt er niets, omdat ze misschien denken dat er niks aan de hand is. Het kan moeilijk zijn deze stap te zetten, maar het is heel belangrijk!
- Durf op te komen voor de gepeste klas- of teamgenoot. Dit kan spannend zijn, maar het kan ook veel effect hebben. Zeg bijvoorbeeld tegen de pester dat jij het niet grappig vindt, maar dat het gemeen is wat hij of zij doet. Of loop naar de gepeste klas- of teamgenoot toe en vraag hoe het gaat. Dit kan ervoor zorgen dat hij of zij zich minder alleen voelt, maar het kan ook een voorbeeld zijn voor andere klas- of teamgenoten om mee te doen en samen tegen de pester op te komen.
Met deze tips kun je de persoon die gepest wordt helpen, maar ook de pester zelf. Pesten kan ontstaan uit onzekerheid, of misschien is de pester vroeger zelf ook gepest. Mensen die pesten, krijgen daar later vaak last van. Benieuwd waar pesten vandaan komt? Bekijk ook eens dit filmpje van het NOS Jeugdjournaal.
Waar kan ik terecht met vragen of zorgen?
- Je kunt dit soort vragen en zorgen altijd bespreken met je ouders, een leraar op school of iemand anders die je vertrouwt.
- Je kunt gratis en anoniem chatten of bellen met de Kindertelefoon. Telefoonnummer 0800-0432 en chatten kan via de website.
- Zie je online iets vervelends gebeuren? Op de pagina Meldknop.nl vind je tips en advies, en kun je om hulp vragen.
Meer informatie
Pestweb - een ander wordt gepest Meldknop.nl Stop Pesten Nu - Voor leerlingen
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.