Pesten komt veel voor en kan ernstige problemen veroorzaken. Maar wanneer is een geintje nou niet meer leuk? Hoe kun je weten of je iemand aan het pesten bent? En wat kun je doen om ermee te stoppen? Denk na over hoe de ander op jou reageert: vindt diegene jouw opmerkingen of grapjes wel leuk? En zo niet, stel jezelf dan de vraag: waarom behandel ik die persoon dan wel zo, en hoe kan ik dat veranderen?
Een grapje of pesten?
Pesten begint vaak niet expres. Je maakt misschien een grap die op een ander overkomt als gemeen of onaardig. Misschien maak je in jouw vriendengroep wel vaker dit soort opmerkingen, of gebruik je bepaalde (scheld)woorden. Of voelt een ruzie tussen jou en je broer of zus voor jou als een normale ruzie, die broers en zussen wel eens met elkaar hebben. Maar voor een ander voelt dit misschien anders dan voor jou. Denk dus goed na voordat je een opmerking maakt: kan die kwetsend zijn? Er is pas echt sprake van pesten als je weet dat je gedrag de ander kwetst of pijn doet, en je het toch blijft doen.
Let op hoe de ander reageert
Als je iets zegt of doet, kijk dan goed hoe de ander daarop reageert. Probeer je voor te stellen hoe het is om in hun schoenen te staan. Bij online pesten is het moeilijk te zien hoe iemand reageert. Dan zie je niet hoe iemand kijkt als die je berichtje leest of foto ziet. Denk hier dus echt heel goed over na als je op sociale media en internet zit. En als iemand tegen je zegt dat die het niet leuk vindt wat je hebt gepost, gestuurd of gezegd, neem dat serieus. Verwijder je bericht en praat er met elkaar over.
Waarom pest ik?
Als je erachter komt dat je iemand pest, kun je daarvan schrikken. Het is dan goed om te bedenken waarom je pest. Misschien denk je eerst dat het ligt aan degene die je pest, omdat je je ergert aan die persoon. Of omdat je diegene onaardig vindt. Toch kan het heel goed zijn dat als je met zo iemand gaat praten, je diegene wel gewoon aardig vindt. Vraag jezelf daarom af waarom jij op deze manier reageert.
Pesten kan komen door onzekerheid. Bijvoorbeeld omdat het thuis niet zo goed gaat, omdat je graag populair wilt zijn, of omdat je ontevreden bent over jezelf. Het kan ook zijn dat je zelf bent gepest en dat je wilt voorkomen dat dat weer gebeurt. Iemand anders pesten geeft je dan een gevoel van macht. Je voelt je tijdelijk even beter dan de ander en dus beter over jezelf.
Maar je onzekerheid verdwijnt dan niet. Laat je onzekerheid dus toe. Leer ervan en probeer eraan te werken zonder dat iemand anders daar last van heeft. Dat hoef je niet alleen te doen, het kan al helpen om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Dan kun je er misschien ook samen achter komen wat je nodig hebt om ermee te stoppen.
Lees meer op de pagina Praten over pesten: met wie en hoe?
De tips op een rijtje
- Vraag om hulp! Bijvoorbeeld aan je ouders, vrienden, een leraar of sportcoach die je vertrouwt. Het is moeilijk om je gedrag te veranderen en het is helemaal niet erg om hier wat hulp bij te vragen.
- Kijk naar de ander en denk na over of die persoon wat jij doet of zegt leuk of grappig vindt of niet. Twijfel je? Vraag de ander wat die ervan vindt.
- Maak niet altijd alleen maar grapjes over één persoon. Een keer een grapje maken is niet zo erg. Maar als het vaker gebeurt, kan het gaan voelen als pesten.
- Probeer aardig te blijven. Dan doen anderen ook aardig tegen jou. Als je door pesten 'populair' lijkt, is dat meer omdat mensen bang zijn om ook gepest te worden. Mensen vinden je veel leuker als jij zelf ook aardig doet.
- Let op wat je op sociale media plaatst, of het nou over jezelf of over andere mensen gaat.
Meer informatie
Lees ook
-
Gevolgen voor gepeste, pester en omstanders
Gevolgen voor gepeste, pester en omstandersPesten kan grote gevolgen hebben op het leven van de gepeste, maar ook op dat van de pester en diverse omstanders.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.