De overgang van de zomervakantie naar het nieuwe schooljaar is voor veel kinderen en ouders weer even wennen. Misschien vindt je kind het spannend. En zelf moet je vaak ook weer even omschakelen. Hoe zorg je ervoor dat jullie klaar zijn voor het nieuwe schooljaar?
Overschakelen van vakantieritme naar schoolritme
Tijdens de vakantie hebben veel gezinnen een ander ritme dan tijdens het schooljaar. Je kunt de overgang van de dagindeling van de vakantie naar die van de school geleidelijk laten verlopen. Begin bijvoorbeeld in de laatste week van de vakantie het slaappatroon aan te passen. Laat je kind elke dag iets vroeger naar bed gaan en iets vroeger opstaan. Dit helpt je kind om in het schoolritme te komen. Ook kun je alvast kijken naar de schoolspullen die je kind nodig heeft.
Wat vindt je kind leuk?
De overgang naar school wordt makkelijker als je kind dingen kan blijven doen die het leuk vond tijdens de vakantie. Werd het bijvoorbeeld blij van buiten spelen? Of juist van lekker een boek lezen? Of hebben jullie een sport ontdekt die je kind leuk vindt? Kijk dan of je kind daarmee kan doorgaan als het schooljaar begint.
Ook kun je gewoonten die goed werkten tijdens de vakantie, proberen vast te houden. Bijvoorbeeld dagelijks een moment van ontspanning of een andere gewoonte waardoor je kind zich goed voelt.
Wat mist je kind aan school?
Om het teruggaan naar school soepeler te laten lopen, kun je je kind vragen wat het gemist heeft aan school. Misschien zijn dat vrienden, bepaalde lessen of activiteiten, of de structuur die je kind houvast geeft. Verheug je samen met je kind op leuke vooruitzichten, zoals het schoolreisje, leren lezen in groep 3, bij de bovenbouw horen als je kind naar groep 6 gaat, of de musical in groep 8.
Mijn kind blijft zitten. Wat nu?
Zittenblijven ligt vaak gevoelig. Geef je kind in dat geval al tijdens de vakantie de ruimte om het erover te hebben. Maar zorg er ook voor dat de vakantie niet helemaal in het teken van het zittenblijven komt te staan. Misschien kan je kind alvast contact leggen met andere kinderen die het al kent en ook blijven zitten. Dat verlaagt de drempel om aan het nieuwe schooljaar te beginnen.
Veranderingen in het nieuwe schooljaar
De start van een nieuw schooljaar brengt vaak veranderingen mee, zoals nieuwe groepsindelingen, nieuwe kinderen in de klas of een andere leraar. De eerste dagen en weken op school zijn belangrijk voor het vormen van groepen en vriendschappen. Daarom de volgende tips:
- Praat met je kind over wat het kan verwachten. Vooral als er nieuwe kinderen in de klas komen, als er een nieuwe groepsindeling is of als het zelf in een andere klas komt.
- Praat over de vakken die anders zijn dan vorig jaar en over andere kinderen in de klas.
- Nodig een klasgenootje uit met wie je kind al bevriend is, bijvoorbeeld in de laatste week van de vakantie.
- Gaat je kind naar een nieuwe school? Bezoek de school dan voordat het schooljaar begint en probeer alvast kennis te maken met de nieuwe klasgenoten. Dat maakt het voor je kind vaak wat minder spannend.
Hoe kun je je kind stimuleren?
Praat met je kind over wat in het nieuwe schooljaar wel en niet wil doen. Misschien wil je kind nieuwe vrienden maken, beter opletten in de klas of ergens beter in worden. Vraag je kind hoe het dat wil gaan doen en hoe jij daarbij kunt helpen. Daarmee stimuleer je het zelfvertrouwen kan je kind enthousiast aan het nieuwe schooljaar beginnen.
Wat kun je thuis veranderen?
Aan het begin van het nieuwe schooljaar is je kind ook thuis weer een jaartje ouder. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je samen een nieuwe taak afspreken. Bijvoorbeeld de tafel dekken, de vaatwasser uitruimen of de planten water geven. Kies iets wat bij je kind past. En geniet ervan dat je kind weer nieuwe dingen kan.
Lees ook
-
Wat is belangrijk bij opvoeden?
Wat is belangrijk bij opvoeden?Voor wieOudersOpvoeden betekent dat je als ouder de ontwikkeling van kind begeleidt en steunt. Lees hoe je dat doet en wat je kunt verwachten in elke ontwikkelingsfase.
-
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?
Opvoeden doe je niet alleen. Hoe helpen anderen mij daarbij?Voor wieOudersAls ouder ben je de belangrijkste opvoeder van je kind. Een mooie, maar veeleisende taak. Je hoeft het niet alleen te doen. Lees wie je kan ondersteunen.
-
Iets leuks doen met het gezin
Iets leuks doen met het gezinVoor wieOudersHet is belangrijk verbinding met elkaar te blijven maken. Bijvoorbeeld door samen leuke dingen te doen. Tips ter inspiratie.
-
Vragen en antwoorden over opvoeden
Vragen en antwoorden over opvoedenVoor wieOudersWaar kun je als ouder met je opvoedvragen terecht? Op deze pagina geeft het NJi informatie over waar je met jouw vraag terechtkunt.
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.