Wat als ik me eenzaam voel als ik op mezelf woon?

Als je op jezelf gaat wonen, duurt het vaak even voordat je je thuis voelt op je nieuwe plek. Ook leer je soms niet meteen nieuwe mensen kennen. Daardoor kun je je eenzaam voelen. Wat kun je daaraan doen?

Waarom voel ik me eenzaam nu ik alleen woon?

Je kunt je eenzaam voelen als je je niet verbonden voelt met andere mensen. Je mist bijvoorbeeld een band met anderen of je hebt minder contact met mensen dan je zou willen. Hierdoor kun je je alleen, onzeker of verdrietig voelen. Een gevoel van eenzaamheid kun je vergelijken met een gevoel van honger. Je lijf vertelt je dat je iets nodig hebt, bijvoorbeeld contact met andere mensen.

Het is voor mensen belangrijk om contact te hebben met anderen. Maar dit is niet voor iedereen hetzelfde. De ene persoon wil graag zo veel mogelijk met andere mensen zijn. Een ander persoon is ook graag alleen. Eenzaamheid gaat niet alleen over contact of vrienden. Je kunt je ook eenzaam voelen met andere mensen. Eenzaamheid is iets dat je alleen zelf kunt voelen. Andere mensen kunnen dit niet van buitenaf aan je zien.

Als je uit huis gaat, breekt er een nieuwe tijd aan. Je ziet je gezinsleden niet meer elke dag. Misschien woon je verder weg van je vrienden, waardoor je minder makkelijk met ze kunt afspreken. Je moet dan op zoek naar nieuwe manieren om met hen contact te houden. En je gaat nieuwe mensen leren kennen. Dit kan spannend zijn en het is vaak even wennen. Het is niet vreemd als je je soms een beetje eenzaam voelt.

Wat kan ik doen als ik me eenzaam voel?

Je kunt verschillende dingen doen als je je eenzaam voelt nu je op jezelf woont:

Zoek andere mensen op

Probeer nieuwe mensen te ontmoeten door bijvoorbeeld bij een sportclub te gaan, of door mee te doen aan sociale activiteiten in de buurt. Woon je nu met huisgenoten? Stel dan voor om samen iets te gaan doen.

Als een groep mensen voor het eerst bij elkaar komt, is iedereen op zoek naar nieuwe contacten. Dan is het makkelijker om mensen te ontmoeten. Doe bijvoorbeeld mee aan een introductie van je opleiding of een vereniging. Nieuwe mensen ontmoeten is vaak spannend. Je moet wennen aan hoe mensen met elkaar omgaan, hoe ze praten en waar ze om lachen. Het is makkelijker en leuker om met mensen om te gaan als je ze beter leert kennen en samen dingen meemaakt.

Kom je in een groep waar veel mensen elkaar al kennen? Dan is het vaak lastiger om nieuwe mensen te leren kennen. Kijk bij wie je je thuis voelt en geef het tijd. Probeer contact te leggen. Bijvoorbeeld door oogcontact te maken, je voor te stellen of te vragen of je erbij kan komen zitten. Vaak is het makkelijker om een gesprek te beginnen met één iemand dan meteen in een groep. Soms heb je er even geen zin in. Zorg ook dat je iets bij je hebt om te doen, zodat je je niet alleen voelt. Maar probeer je niet de hele tijd af te sluiten. Anderen denken dan misschien dat je geen contact wil.

Houd regelmatig contact

Houd regelmatig contact met familie, vrienden en andere mensen aan wie je gehecht bent. Je kunt ze bellen of een berichtje sturen. Je kunt ook regelmatig teruggaan naar je ouders, bijvoorbeeld in het weekend. En nodig vrienden en familie uit om je nieuwe woonruimte te komen bekijken.

Praat over hoe je voelt

Het is niet gek dat je je eenzaam voelt en je bent ook niet de enige. Praat daarover met je vrienden en familie. Tips hiervoor vind je op de pagina Praten over hoe je je voelt.

Zorg goed voor jezelf

Gun jezelf de tijd om na te denken over hoe je je voelt. Probeer gezond en voldoende te eten, voldoende te slapen en regelmatig te bewegen. Dit kan helpen om weer lekker in je vel te zitten. Meer tips vind je op de pagina Goed voor jezelf zorgen.

Maak je woonruimte gezellig

Maak je nieuwe woonruimte gezellig zodat het echt jouw thuis wordt. Verzamel spullen die jij leuk vindt. Dit kan helpen om je op je nieuwe plek fijn en veilig te voelen. Geef spullen of boeken met een persoonlijke betekenis een plek. Het maken van je eigen plek is belangrijk voor het creëren van een thuisgevoel. Investeer dus tijd in het schoon, netjes en persoonlijk maken van je woonruimte.

Hulp voor als het echt niet goed gaat

Onthoud vooral dat eenzaamheid een normaal gevoel kan zijn, zeker als je net op jezelf woont. Maar als het echt niet goed gaat, is er ook hulp beschikbaar. Je kunt bijvoorbeeld chatten of bellen met de Alles Oké? Supportlijn. En je kunt professionele hulp zoeken, bij een therapeut of psycholoog. De huisarts kan je daarvoor een verwijzing geven.

Een kookboek voor thuisgevoelens van jongeren (Inholland.nl) Over eenzaamheid (Join-us.nu)

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren