Seksueel misbruik start vaker via sociale media

Kinderen en jongeren die slachtoffer worden van seksueel misbruik, komen steeds vaker met de dader in contact via sociale media. Dat blijkt uit onderzoek dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) uitvoerde in opdracht van de politie en het Openbaar Ministerie.

In 2020 onderzocht het NFI 86 zedenzaken met jongeren tussen de 11 en 15 jaar oud. In ruim een kwart van de gevallen verliep het eerste contact tussen dader en slachtoffer via sociale media. Dit is ruim een verdubbeling ten opzichte van 2018.

Terwijl daders voorheen vooral contact zochten met kinderen en jongeren via Instagram, vindt dat contact nu vooral plaats via apps als Snapchat en Tiktok. Veel jongeren gebruiken deze apps voor het delen van foto's en video's die tijdelijk zichtbaar zijn.

Volgens Peter Nikken van het Nederlands Jeugdinstituut maken kinderen door de beperkende coronamaatregelen meer gebruik van sociale media dan voorheen. 'Normaliter helpt direct face-to-face contact met vrienden of met de ouders om kritisch en weerbaar te zijn. Het gemis van dit dagelijkse sociale vangnet maakt kinderen eenzamer en onzeker, waardoor ze makkelijker contacten aangaan via het beeldscherm. Daardoor lopen ze meer risico om met verkeerde personen in contact te komen.'

Volgens Nikken is het voor kinderen en jongeren belangrijk om duidelijk te krijgen met wie je contact hebt. 'Als een onbekende contact met je opneemt, is het goed om deze persoon te vragen zichzelf via de camera te laten zien. Als iemand dat niet wil, dan kun je beter het contact verbreken. Daarnaast is het belangrijk dat jongeren met hun ouders of iemand anders in gesprek gaan over dit onderwerp.'

Bron: Nederlands Forensisch Instituut; Nederlands Jeugdinstituut

Lees ook