Minder welbevinden bij jeugd in rijkste landen
Het welbevinden van kinderen in de 43 rijkste landen is tussen 2018 en 2022 gedaald, blijkt uit het nieuwste Innocenti-rapport van UNICEF. Van alle rijke landen scoort Nederland het hoogst op de ranglijst. Caroline Vink van het Nederlands Jeugdinstituut: 'Dat Nederland bovenaan staat, wil niet zeggen dat we nu achterover kunnen leunen. Ook hier is het mentaal welbevinden van kinderen verslechterd. Daarom moeten we blijven investeren in de omstandigheden waarin kinderen opgroeien.'
UNICEF volgt sinds 2000 de ontwikkeling van kinderen in lidstaten van de Europese Unie (EU) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Over de lange termijn constateert de organisatie verbeteringen: de kindersterfte is gedaald, minder kinderen zijn ondervoed en de meeste kinderen volgen onderwijs.
Maar sinds 2018 zijn de scores verslechterd op drie indicatoren van welbevinden: mentaal welzijn, fysieke gezondheid en vaardigheden. Kinderen zijn minder tevreden over hun leven, meer kinderen hebben overgewicht, en meer kinderen doen het niet goed op school. Volgens UNICEF spelen de coronapandemie, gewelddadige conflicten in de wereld en de gevolgen van klimaatverandering daarin een rol. Ook in de rijkste landen zijn kinderen niet beschermd tegen die factoren, concludeert UNICEF. In alle landen is ruimte voor verbetering van de omstandigheden voor kinderen.
Investeren in kinderen
'Dit nieuwe rapport is gebaseerd op een grote hoeveelheid internationale onderzoeksgegevens, bijvoorbeeld de Pisa-studies naar onderwijsresultaten', vertelt Caroline Vink van het Nederlands Jeugdinstituut. 'UNICEF onderzoekt sinds 2000 hoe het gaat met kinderen in de landen met de hoogste levensstandaard en het hoogste bruto nationaal product in de wereld. Daarvan kun je verwachten dat ze veel investeren in kinderen. Toch is ook in deze landen de laatste jaren hun welbevinden afgenomen.'
'Nederland staat nog steeds bovenaan het lijstje. Maar ook in Nederland zie je een verschuiving naar minder welbevinden sinds de coronapandemie. Uit dit onderzoek kun je ook niet concluderen dat Nederlandse kinderen de gelukkigste van de wereld zijn - alleen dat hun basisgezondheid en basiswelbevinden in orde is. Die goede score ontslaat ons niet van de verantwoordelijkheid om te investeren in welbevinden. Bijvoorbeeld in onderwijs, want we weten dat de leesvaardigheid van kinderen sterk achteruit gaat. Het is fijn dat Nederland zo hoog scoort, maar laten we niet concluderen dat het in alle opzichten geweldig gaat met de jeugd in Nederland.'
Meer informatie
Bericht UNICEFInnocenti Report Card 19: Child Well-Being in an Unpredictable WorldSamenvatting Innocenti Report Card 19Eerdere Innocenti Report Cards
Lees ook
-
Werken aan mentaal welbevinden van kinderen en jongeren
Werken aan mentaal welbevinden van kinderen en jongerenVoor wieProfessionalsKinderen en jongeren staan steeds meer onder druk om te presteren. Hoe draag je als professional bij aan hun mentaal welbevinden?
-
Welzijn Nederlandse kinderen wederom hoog
Welzijn Nederlandse kinderen wederom hoogOudersProfessionalsBeleidsmakersNederlandse kinderen scoren wederom hoog op welbevinden in vergelijking met andere kinderen in westerse landen.
-
Nederland scoort hoog op leefomgeving
Nederland scoort hoog op leefomgevingProfessionalsBeleidsmakersIn een UNICEF-rapport over het welbevinden van kinderen en jongeren in 43 landen staat Nederland als twaalfde op de leefomgevingranglijst.
-
Leesvaardigheid in Nederland slechter
Leesvaardigheid in Nederland slechterDe leesvaardigheid van leerlingen is verslechterd. In 2022 haalde een derde van de leerlingen het leesniveau niet, in 2018 was dit nog een kwart.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.