Middelbare scholen positief over mobielverbod
Middelbare scholen zijn positief over de afspraak om mobiele telefoons te weren. Ze ervaren meer rust en gezelligheid in de klas. Ook zijn leerlingen minder afgeleid. Dat blijkt uit een meting van het Kohnstamm Instituut. Rebecca Wald: 'Het is positief dat scholen naar alternatieve activiteiten zoeken.'
Het voorbeeldgedrag van leerkrachten is belangrijk bij mobielgebruik op school. Maar het blijkt dat de meeste onderzochte scholen geen expliciet beleid voor medewerkers hebben. Leerkrachten zijn wel meer gaan letten op hun telefoongebruik, hoewel er geen expliciete regels zijn. Zij zijn zich wel degelijk bewust van hun voorbeeldfunctie. Wanneer leerkrachten gebruikmaken van hun telefoon, worden zij hier regelmatig over aangesproken door leerlingen.
Scholen ontdekken zelf manieren om het mobielbeleid te implementeren. Bijvoorbeeld door alternatieven te bieden wanneer mobieltjes ook tijdens pauzes verboden zijn en leerlingen geholpen moeten worden om zich te vermaken. Zo investeerden scholen in sportfaciliteiten, muziekinstrumenten of bordspellen.
Het gekozen beleid is vaak afhankelijk van de leerlingen op de school. Een aantal leraren en ondersteunende personeelsleden zeiden les te geven aan kwetsbare leerlingen. Zij staan het gebruik van telefoons toe in de pauzes, omdat dit de leerlingen helpt te ontprikkelen. Het volledig verbieden van telefoons zou enkel tot meer onrust leiden, aldus de medewerkers.
Leerlingen tegemoet komen
'Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat scholen zich ook kunnen aanpassen aan leerlingen en bekijken waar ze uitzonderingen op het mobielverbod kunnen maken', zegt Rebecca Wald van het NJI. 'Het is positief dat ze ook naar alternatieve activiteiten zoeken, in plaats van tegen leerlingen te zeggen: kijk maar hoe je de pauze doorbrengt. Het klinkt misschien raar, maar het kan voor jongeren best moeilijk zijn om hun pauze zonder telefoon door te brengen. Deze voorbeelden laten zien dat je als school niet klaar bent met alleen een mobielverbod, maar dat je leerlingen ook tegemoet kunt komen.'
Wald vindt het daarnaast goed dat het onderzoek zich ook richt op voorbeeldgedrag. 'Het gaat vaak over het voorbeeldgedrag van ouders, maar hetzelfde geldt voor leerkrachten. Je kunt niet tegen een leerling zeggen dat die de telefoon moet wegleggen en het dan zelf niet doen. Leuk dat leerlingen hen daarop aanspreken.'
Meer informatie
Bericht Kohnstamm InstituutRapport Monitoring landelijke afspraak mobiele telefoons en andere devices in de klasFactsheet Monitoring landelijke afspraak mobiele telefoons en andere devices in de klas
Lees ook
-
Meer ouders en kinderen positief over mobielverbod
Meer ouders en kinderen positief over mobielverbodNieuwsSteeds meer ouders en kinderen zijn positief over het mobielverbod in de klas dat op 1 januari 2024 inging. Ook een verbod in de hele school kan op meer voorstanders rekenen.
-
'Benader sociale media als een leefomgeving'
'Benader sociale media als een leefomgeving'NieuwsBenader sociale media als een gewone leefomgeving voor jongeren, net als thuis, school en straat. Dat is de kern van de NJi-bijdrage aan een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.
-
Toolbox Mediaopvoeding
Toolbox MediaopvoedingProfessionalsBeroepskrachten kunnen ouders helpen bij de mediaopvoeding van hun kinderen. Het NJi ontwikkelde daarvoor de Toolbox Mediaopvoeding.
-
Vragen en antwoorden over mediaopvoeding
Vragen en antwoorden over mediaopvoedingOp deze pagina vind je vragen en antwoorden over mediaopvoeding en mediagebruik en hoe ouders kinderen hierbij kunnen begeleiden.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.