Kaleidoscoop wordt afgebouwd

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft besloten om bepaalde trainingen en programma's niet meer zelf te verzorgen, omdat het uitvoeren hiervan niet meer past in de rol van het NJi als onafhankelijk en publiek kennisinstituut. Dit heeft ook betrekking op het educatieve programma Kaleidoscoop, dat de komende twee jaar wordt afgebouwd.

De afgelopen tijd heeft het NJi pogingen gedaan om een andere organisatie te vinden die het programma Kaleidoscoop in Nederland kan overnemen. Het is helaas niet gelukt om een organisatie te vinden die Kaleidoscoop voort kan zetten. Daardoor moet het NJi Kaleidoscoop gaan afbouwen.

Ondersteuning vanuit het NJi

Het proces van afbouw zal naar verwachting twee jaar in beslag nemen. Het NJi zal dit proces zo goed mogelijk ondersteunen. In dat kader is er onder meer overleg met de trainers en sublicentiehouders van Kaleidoscoop.

Wat zijn de consequenties?

Nieuwe trainingen kunnen vanaf nu niet meer worden gestart. Ook hercertificering voor Kaleidoscoop kan niet meer plaatsvinden. Het NJi probeert de komende maanden tot een goede overgangsperiode te komen, zowel voor wat betreft de geldigheid van de certificaten als het inzetten van Kaleidoscoop als erkende methode voor de voor- en vroegschoolse educatie.

Meer informatie over Kaleidoscoop

Kaleidoscoop is een educatief programma voor kinderen van 2,5 tot 6 jaar, afgeleid van het Amerikaanse High Scope programma. Het wordt uitgevoerd in een doorgaande lijn van de peuterspeelzaal naar groep 1 en 2 van de basisschool. Het doel van Kaleidoscoop is het vergroten van de onderwijskansen van kinderen in achterstandssituaties.

Vragen?

Vragen kunnen gestuurd worden naar infokalei@nji.nl.

Meer informatie

Databank Effectieve jeugdinterventies - Kaleidoscoop

 

Pers

Ben je journalist? Dan kun je:

  • je vraag stellen via pers@nji.nl
  • bellen met 030 - 23 06 349 (maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 17.00 uur)
  • bellen met 06 - 25 66 07 57 (maandag tot en met donderdag tussen 8.30 en 17.00 uur)