Jongeren willen meer gehoord worden

Na twee jaar corona hebben jongeren behoefte aan meer respect en tolerantie voor elkaar. Ook vinden ze het belangrijk dat de politiek hen hoort en hebben ze het gevoel steeds meer tegenover elkaar te staan. Dit blijkt uit de jaarlijkse QuickScan van UNICEF Nederland onder 506 jongeren tot 18 jaar.

Volgens de ondervraagde jongeren is het de laatste tijd steeds lastiger om hun mening te geven. Het lijkt of mensen steeds meer tegenover elkaar staan, waardoor jongeren soms bang zijn ruzie te krijgen of aangevallen te worden. Dit heeft invloed op hun mentaal welzijn. De jongeren zeggen sinds corona sowieso minder lekker in hun vel te zitten en zich weleens eenzaam te voelen.

Het onderwijs sluit volgens de jongeren niet altijd aan bij de jongeren van nu. Ze willen meer aandacht voor het individu, door kleinere klassen te organiseren en meer te kijken naar individuele interesses en talenten. Ook moet er meer aandacht komen voor de werkdruk van kinderen en jongeren, die nu regelmatig als hoog wordt ervaren en stress veroorzaakt.

Een eerste stap zetten

Ook willen de jongeren dat de overheid meer rekening met hen houdt en hen betrekt bij beleid. UNICEF Nederland roept de politiek dan ook op om met de uitkomsten van de QuickScan met jongeren het gesprek aan te gaan en hen te laten meebeslissen over onderwerpen die zij belangrijk vinden.

Een plek in de maatschappij

Het is belangrijk dat jongeren gehoord worden, vindt Martijn Drost, projectleider Ervaringskennis bij het Nederlands Jeugdinstituut. 'Door mee te doen, mee te denken en mee te beslissen, ontwikkelen jongeren hun talenten, vaardigheden en competenties. Betekenisvolle participatie geeft hen bovendien het gevoel dat ze gezien worden en dat hun mening ertoe doet. Het laat ze ervaren dat zij een plek hebben in de maatschappij. Dit zijn essentiële elementen voor een gezonde ontwikkeling.'

Zoek jongeren op

Volgens Drost hebben niet alleen jongeren er baat bij als zij meepraten over beleid, maar ook de politiek. 'Jongeren beschikken over waardevolle kennis, kunde en ervaringen. Niemand weet beter dan jongeren zelf in welke situatie zij zich begeven, waar ze opgroeien en welke uitdagingen ze tegenkomen. Dit betekent dat het zaak is om jongeren op te zoeken. Wanneer je hen hoort, betrekt en serieus neemt, sluit je beter aan bij wat zij nodig hebben. Nu én in de toekomst.'

Bron: UNICEF Nederland

Meer informatie

Bericht UNICEF Nederland

Lees ook