‘Gezinnen missen vaak sociale verbinding’

Hoe gezinsvriendelijk is Nederland? Die vraag is voorgelegd aan 8.729 ouders. De meeste ouders zijn tevreden, maar ze missen vaak sociale verbinding en maken zich zorgen om de toekomst van hun kinderen. Dat is de conclusie van de jaarlijkse peiling de Staat van Gezinnen 2025.

94 procent van de ondervraagde ouders vindt Nederland een fijn land om als gezin in te wonen. Ouders in Nederland geven gemiddeld een 7,3 voor gezinsvriendelijkheid. Ze noemen Nederland veelal een veilig en goed georganiseerd land om in te wonen. Toch maken ouders zich ook steeds vaker zorgen, blijkt uit de peiling. 

Werk-privé-balans

De zorgen van ouders gaan onder meer over financiële zekerheid, werk-privé-balans en over de toekomst van hun kinderen. Hierbij verwijzen ouders in de peiling naar de verharding van de maatschappij en de veiligheid op straat. Ouders missen regelmatig verbinding met hun omgeving en voelen zich onvoldoende gezien door de landelijke politiek. Daarnaast zouden veel ouders graag meer tijd met hun gezin doorbrengen, maar komen ze daar niet aan toe omdat ze vaak druk voelen om allebei fulltime te werken. De stijgende kosten spelen hierbij ook een rol, blijkt uit de peiling.

Sociale verbinding

De ondervraagde ouders geven aan dat ze zich gezien en gesteund voelen door hun directe omgeving, maar buiten de eigen sociale kring voelen veel ouders minder sociale verbinding. Dit geldt in het bijzonder voor ouders met een laag inkomen, aldus de peiling. Ouders missen betrokkenheid in hun buurt, begrip op het werk en steun vanuit de landelijke politiek. 78 procent van de ondervraagde ouders vindt dat de politiek te populistisch, zelfgericht en onbetrouwbaar is. Hierbij wordt het uitstellen van gratis kinderopvang als voorbeeld genoemd. 

Aanbevelingen

De Staat van Gezinnen 2025 doet de aanbeveling om meer te investeren in sociale verbinding. Dit zou kunnen door ouders meer te betrekken bij lokaal en nationaal beleid. Daarnaast zouden lokale en laagdrempelige ontmoetingsplekken kunnen zorgen voor meer verbinding tussen buurtbewoners. Tot slot roept de Staat van Gezinnen 2025 de politiek op om te komen met een betrouwbaar gezinsondersteunend beleid. Hierbij zouden toegankelijke voorzieningen, goed passend onderwijs en minder bureaucratie moeten helpen.

Prestatiedruk bij ouders

Voor Maartje van Dijken van het NJi is de druk die veel gezinnen voelen herkenbaar. 'Deze druk komt ook uitvoerig naar voren in het gezinsonderzoek dat recent is gedaan door het Verwey-Jonker Instituut. Het gaat nu vaak over prestatiedruk onder jongeren, maar dit speelt ook bij ouders. Zij voelen dat ze aan veel verwachtingen moeten voldoen en maatschappelijke problemen als gezin moeten oplossen. Ook komt uit de peiling naar voren dat gezinnen weinig steun ervaren. Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor informele steun en onderlinge ontmoeting. De overheid kan daarin een faciliterende rol spelen.'

Nieuwsbericht over de Staat van Gezinnen 2025Staat van Gezinnen 2025

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.