18 procent jongeren slachtoffer huiselijk geweld

In 2022 zei 18 procent van de jongeren tussen 16 en 25 jaar dat ze in de afgelopen twaalf maanden slachtoffer waren van huiselijk geweld. Het gaat in totaal om ruim 350.000 jongeren. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

25 procent van de minderjarige jongeren tussen de 16 en 18 jaar zei slachtoffer te zijn van huiselijk geweld. Bij de meerderjarige jongeren tussen de 18 en 25 jaar ligt dat percentage met 15 procent een stuk lager. Het valt op dat vooral minderjarige vrouwen met 29 procent vaak slachtoffer worden.

Fysiek geweld

In 2022 werd ongeveer 1 op de 10 jongeren slachtoffer van fysiek geweld in huiselijke kring. De meeste slachtoffers hadden te maken met voorvallen als geslagen worden, geduwd worden of aan de haren getrokken worden. Incidenteel geweld tussen broer en zus werd het meest gemeld. Een op de acht ondervraagden maakte melding van structurele problemen, zeker één keer per maand.

Praten over huiselijk geweld

Huiselijk geweld gaat niet alleen om fysiek geweld, maar ook om andere vormen van geweld. Hierbij kun je denken aan dwingende controle door gezinsleden of stalking door een ex-partner. De meeste slachtoffers praten met iemand over wat hen overkomen is, maar ze doen dit volgens het CBS nauwelijks bij instanties zoals de politie of Veilig Thuis.

Psychische klachten

Bij jongeren die te maken hadden met een vorm van fysiek geweld geeft ruim een kwart aan dat ze last hebben van psychische klachten. Ook ervaren jongeren psychische problemen door dwingende controle door hun ouders. 40 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze psychische problemen ondervinden als gevolg van die controle. Zo zijn ze angstig, somber of depressief.

Bron: CBS

Meer informatie

Nieuwsbericht CBS

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.