Voel je je onveilig? Je bent niet de enige

Als je je niet veilig voelt omdat je wordt mishandeld of verwaarloosd, voel je je misschien alleen. Je bent niet de enige die te maken heeft met kindermishandeling. Hoe vaak komen kindermishandeling en verwaarlozing eigenlijk voor?

Je hoort het niet zo snel van anderen. Dus misschien denk je dat je de enige bent die thuis kindermishandeling of een onveilige situatie meemaakt. Maar je bent zeker niet de enige. Ieder jaar krijgen ongeveer 119 duizend kinderen en jongeren ermee te maken. Dat is ongeveer één kind per klas. Dit is een schatting. Waarschijnlijk krijgen nog meer kinderen en jongeren te maken met kindermishandeling. Want er zijn ook kinderen en jongeren van wie we niet weten dat dit speelt.

Praten over kindermishandeling

Je bent zeker niet de enige, maar zo voel je je misschien wel. Het kan dan helpen om erover te praten. Praten over kindermishandeling is niet makkelijk, maar het lucht wel op. Je komt er dan achter dat je echt niet alleen bent. De Kindertelefoon heeft bijvoorbeeld een forum waar je ervaringen kunt uitwisselen met leeftijdsgenoten. Bovendien kan erover praten ervoor zorgen dat je hulp krijgt en de mishandeling stopt.

Met wie kun je erover praten? Zoek iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een ouder, een vriend of vriendin, of je voetbaltrainer. Als je liever praat met iemand die je niet kent, zijn er organisaties waar je anoniem terecht kunt. Denk aan De Kindertelefoon, Veilig Thuis en Centrum Seksueel Geweld.

Lees ook

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren