Met wie kan ik nog meer praten naast mijn gezinshuisouders?

Jouw gezinshuisouders doen hun best om jou te helpen. Toch kan het ook prettig zijn om met iemand te praten die niet in jouw gezinshuis woont. Iemand bij wie je terecht kunt met je vragen en voor advies. Op deze pagina lees je hier meer over.

Familie, vrienden, docent

Het is goed om over je vragen, zorgen of angsten te praten met iemand die je vertrouwt. En waarmee je een goede band hebt. Dit kunnen je ouders, vrienden of andere familieleden zijn. Misschien vind je een bepaalde situatie in jouw leven of in het gezinshuis lastig. Of twijfel je bijvoorbeeld over je relatie, word je gepest of mis je je ouders. Vaak helpt het praten over dit soort dingen al. Je loopt er dan niet langer in je eentje mee rond. En als je wilt, kunnen deze mensen meedenken over wat jou kan helpen.

Vertrouwenspersoon uit je eigen omgeving

Je kan ook iemand uit je eigen omgeving vragen om jouw vaste vertrouwenspersoon te worden. Van deze persoon weet je dat je daarop kunt bouwen: een oom of tante, een docent of mentor van school. Vraag of deze persoon jouw vertrouwenspersoon kan zijn. Diegene praat regelmatig met jou om te horen hoe het met je gaat en kan je helpen met dingen die je lastig vindt. 

Gezinsvoogd

Ook kan het helpen om je gezinsvoogd te vertellen dat dingen niet lekker gaan: in het gezinshuis bijvoorbeeld of in het contact dat je hebt met je ouders of op school. Jouw gezinsvoogd hoort namelijk in de gaten te houden hoe het met je gaat. Daarom helpt het als die weet wat jou bezighoudt. Jouw gezinsvoogd kan jou ook steunen in het gesprek met je gezinshuisouders, je ouders of met school. Dan hoef je dit niet alleen te doen.

Onafhankelijke vertrouwenspersoon

Er bestaan ook onafhankelijke vertrouwenspersonen die jou kunnen helpen. Zij zijn onafhankelijk omdat ze niet werken voor de Raad voor de Kinderbescherming, jeugdhulporganisaties of gezinshuizen. Deze onafhankelijke vertrouwenspersoon werkt voor een organisatie zoals Jeugdstem. Jeugdstem is er voor kinderen en volwassenen die te maken hebben met jeugdhulp, dus ook voor jou als je in een gezinshuis woont. Bij deze vertrouwenspersonen kun je terecht als je een klacht hebt over de hulp die je krijgt of als je er ontevreden over bent. Ook kunnen ze je uitleggen hoe de hulpverlening werkt en wat je rechten zijn. Daarnaast zijn ze er om je bijvoorbeeld te helpen met het schrijven van een klachtbrief.

Vertrouwenspersonen zijn er voor jou. Jij bepaalt zelf waarover je graag met een vertrouwenspersoon wilt praten. Ze luisteren naar je, geven antwoorden op je vragen en zoeken samen met jou naar een oplossing. Ook als je hebt gekozen voor een  vertrouwenspersoon die een bekende van je is, staan ze voor je klaar. Jouw vertrouwenspersoon kan dan voor hulp  contact opnemen met een vertrouwenspersoon die werkt voor een organisatie zoals Jeugdstem.

Andere organisaties

Er zijn ook organisaties die je kunt bellen, zoals de Kindertelefoon en de Luisterlijn. Zij bieden aan kinderen en jongeren een luisterend oor, denken met je mee of praten gewoon even met je. Bekijk de pagina Wie kan mij helpen? voor een overzicht van organisaties waar je contact mee kan opnemen.

Jeugdstem - vertrouwenspersonen in de jeugdzorgInformatie voor jongeren van Jeugdstem

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren